Det kallas ”Försök med avgiftsfri buss inom kommunen för färdtjänstberättigade” och har pågått från den 1 april 2014. Upplägget har varit att personer som varit berättigade till färdtjänst, även kunnat åka buss gratis.
Från början skulle det pågå i två år, men har förlängts vid olika tillfällen. 2017 tog kommunfullmäktige också beslut om att försöket skulle gälla i hela kommunen, inte enbart inom stadstrafiken.
Men från den 1 januari 2020 så har satsningen upphört. En orsak är att det inte gett förväntade ekonomiska effekter samt att nämndens rådande ekonomiska läge inte ger utrymme för vare sig förlängning eller att permanenta detsamma.
Följts upp
Under försökstiden har uppföljningar gjorts utifrån vissa parametrar.
– När det gäller ekonomin så ser vi till och med en försämring av den och vi har inte kunna jämföra och mäta hur miljön har påverkats genom ökat kollektivt åkande, säger Iosif Karambotis.
Försöksverksamheten har finansierats ur socialnämndens befintliga budgetram och den totala kostnaden under hela försöksperioden har varit lite drygt 6 miljoner kronor.
När det gäller utvärderingen av den enskildes egenmakt så antas den vara positiv, eftersom förmågan att förflytta sig är viktig för eget inflytande och självbestämmande.
Delade meningar
Enligt Iosif Karambotis inleddes försöket eftersom det fanns brister kring färdtjänst.
– Det finns delade meningar om varför det brister kring färdtjänst och det pågår en utredning om orsakerna. Den ska redovisas till socialnämnden i slutet av det här året, säger han.
När det gäller vilka som nyttjat gratis bussåkande så visar uppföljningen att ungefär lika många kvinnor som män hämtat ut ett busskort.