Trots föräldraprotester, skrivelser och god återväxt av barn i bygden, så kommer elever på Kusmarksskolan i årskurs 4 och 5 att bussas till Ersmarksskolan. Det börjar gälla från och med höstterminen 2020.
Men varken Kristdemokraterna eller Centerpartiet var representerade vid nämndsmötet. De motsätter sig beslutet och vill istället se en renovering av Kusmarksskolan. Du kan läsa en debattartikel nedan:
Bygg om Furuskolan, bygg nytt i KusmarkEtt annat alternativ var att Kusmarksskolan skulle bli en F-6-skola, men enligt politiker och tjänstepersoner skulle det innebära ombyggnationer, behövas mer lokalyta och modul för att rymma tre förskoleavdelningar där. Hyreskostnaden skulle, i så fall, bli cirka 5 miljoner kronor per år.
Kusmarksskolan byggdes 1950 och har rymt förskola, fritidshem och elever i årskurs F-5. I dag är delar av förskoleverksamheten utflyttad till tillfälliga lokaler i församlingshemmet i Kusmark. Trångboddhet och krav från Skolinspektionen på förbättringar står bakom det.
– Vid nämndsmötet så togs ett tilläggsyrkande för blivande barn i förskoleklass i Kusmark, säger Jeanette Velander och verksamhetschef Anne Rönnberg tillägger:
– Det betyder att de får en chans att göra ett omval till önskad förskoleklass och det berör totalt nio barn. Det ”fönstret” stängdes egentligen den 22 mars, men vi håller det öppet.
De understryker ändå att för skolskjuts, så gäller fortfarande principen om skolskjutsskola.
Föräldrar till elever i Kusmark driver frågan och har krävt att politikerna tänker om. De hänvisar bland annat till gott elevunderlag och vill att skolan i Kusmark rustas upp och blir en F-6-skola.
”Vi känner oss fullständigt överkörda”Men politikerna går inte de boende till mötes. Enligt beslutet så kommer hela entréplan i Kusmark att vikas för förskola, vilket anses öka den kapaciteten där.
Däremot blir det en fördyring med skolskjuts på cirka 100 000 kronor per läsår för elever i årskurs 4 och 5.
Föräldrarna har velat ha en tät dialog om skolan, men säger att så inte skett?
– En till träff var planerad med föräldrarna men den ställdes in på grund av covid-19 och sjukdom och jag tycker att vi har haft dialog med föräldrarna, säger Jeanette Velander och förvaltningschef Anders Bergström tillägger:
– Det här handlar inte bara om lokalerna, utan även om kompetensförsörjningen och den är jag orolig över.
De säger också att den är mest märkbar på skolor i ytterområdena.
– Det här var inget lätt beslut, men tilläggsbeslutet togs därför att vi har framtidstro och vi stänger inga dörrar. Det viktigaste är att ge elever likvärdig och god utbildning, säger Jeanette Velander.
”Vi kommer att gå väldigt långt” Insändare: Det här är första steget mot en nedläggning av skolan Föräldrarna: ”Övre Kågedalen straffas igen””Ska presentera fler förslag”