Föräldrar och elevers skolval i första hand

Nu kommer grundskolans upptagningsområden att försvinna. Det har för- och grundskolenämnden nyligen beslutat: ”Bakgrunden till beslutet är en anpassning till lagstiftningen”, säger nämndsordförande Fredrik Stenberg (S).

Snart skrotas upptagningsområden i samband med för- och grundskoleval.

Snart skrotas upptagningsområden i samband med för- och grundskoleval.

Foto: Alexander Olivera/TT

SKELLEFTEÅ 2019-11-21 10:26
undefined
Snart skrotas upptagningsområden i samband med för- och grundskoleval.

Bakgrunden är att Skolväsendets överklagandenämnd anser att Skellefteå kommun inte fördelar skolplatser på ett godtagbart sätt då man, i första hand, inte utgår från vårdnadshavarnas önskemål, utan placerar elever i skolor utifrån upptagningsområde.

Men den första januari 2020 kommer nuvarande upptagningsområden i Skellefteå kommun att upphöra. Det betyder också att det, i första hand, ska vara vårdnadshavares önskemål om skola som avgör. För elever i förskoleklass börjar de nya reglerna gälla från och med årsskiftet och avser läsåret 2020/2021. Elever i grundskolan omfattas av de nya reglerna från den första januari 2021 och avser läsåret 2021/2022.

– Vi har haft en gammal skolstruktur länge i Skellefteå, men samhället har förändrats. Vi är nästan sista kommunen i landet som gör den här förändringen, säger Fredrik Stenberg (S).

– Det kommer att förenkla för oss, för vi kan planera bemanning och annat mycket tidigare än vad vi kan idag, lägger Anders Bergström, förvaltningschef till.

Om det finns fler sökande elever till en skola än antal platser, så kommer platserna att fördelas på detta sätt:

1) Vårdnadshavares önskemål.

2) Relativ närhet.

3) Syskonförtur.

4) Absolut avstånd.

I den konsekvensanalys som gjorts inför förändringen befaras flera negativa faktorer. Bland annat konkurrens mellan skolor, missnöjda vårdnadshavare, hög arbetsbelastning för medarbetare inom förvaltningen, risk för felaktiga beslut och fler frågor som rör skolskjuts samt att syskon kan hamna på olika skolor.

– Jag tror inte att det inte kommer att bli ”hela havet stormar”. Tvärtom så blir det färre överklaganden och fler blir nöjda, säger Anders Bergström, förvaltningschef.

undefined
Arkivbild. Anders Bergström och Fredrik Stenberg (S).

Det kommer också att innebära ökade kostnader. När det gäller grundskoleeleverna ska man upphandla, och köpa in, ett digitalt system för skolplacering, där kostnaden beräknas överstiga 600 000 kronor. Därför är det för- och grundskolenämnden som ska fatta det beslutet.

– Vi har tittat på olika system, men inte bestämt vilket som passar oss bäst än. Men som vi ser det kommer det att kosta under miljonen, säger Fredrik Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!