– Att få lite extra tid på lovet kan göra enorm skillnad för en elev. Tiden med läraren och att få jobba på ett nytt sätt kan räcka för att få biljetten vidare till gymnasiet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, i pressmeddelandet.
Statsbidraget för lovskola används för att hjälpa elever som inte når upp till kunskapskravet E i åttan eller nian. Bidraget går då till undervisning under skollov för dessa elever.
– Vi har lagstadgat om rätt till lovskola för elever som behöver det i åttan och nian. Och vi ser att det ger fler elever kunskaperna som krävs för behörighet. Det här statsbidraget ger kommuner och friskolor rätt att ordna mer och bra lovskola, säger Gustav Fridolin.
Efter Skolverkets fördelning får de kommunala skolhuvudmännen i Västerbottens län 5,8 miljoner. Skellefteå kommun får enskilt 3 720 746 kronor.
Totalt har det inkommit 323 ansökningar till Skolverket om bidrag till lovskola - samtliga fick bifall.
– De olika kommunerna har själva sökt pengar, och alla som har sökt har fått pengar, säger Veronica Eriksson Stabschef vid Utbildningsdepartementet till Norran.
Huvudmännen i kommunerna har alltså gjort en egen bedömning om hur mycket pengar de behöver till verksamheten och har själva sökt bidrag efter att ha uppfyllt de kriterier som krävs.
– Kriterierna för att söka är att kommunerna har elever som inte uppnått betygskraven E eller riskerar att hamnar under betygsgränsen, säger Eriksson.
Bidragsbeloppet är högst 1500 kronor per elev och vecka för sommarlovet. För sportlovet, påsklovet och höstlovet är det högst 300 kronor per elev och dag.