”Fiffigt att inte plocka ut eleverna direkt”

Nu har fjärrundervisning inletts i Skellefteås gymnasiala skolor. Maria Berglund är en av många lärare som en tid framöver kommer att sitta helt ensam i klassrummet för att undervisa. ”Vi löser det här men det är klart att jag helst vill ha mina elever i samma rum”, säger hon.

Maria Berglund ger målande beskrivningar till sina elever vid fjärrundervisningen.

Maria Berglund ger målande beskrivningar till sina elever vid fjärrundervisningen.

Foto: Karin Israelsson

SKELLEFTEÅ 2020-03-26 07:30
undefined
Maria Berglund ger målande beskrivningar till sina elever vid fjärrundervisningen.

Klockan är halv två på eftermiddagen, men korridoren på Baldergymnasiet i Skellefteå är helt tom. En grov jalusi är neddragen över disken till skolans kafé, Balder Inn. På grund av pandemin undervisas eleverna på distans.

– Det här är min premiärlektion för fjärrundervisning, säger Maria Berglund, tar datorn under armen och så vi går iväg till klassrummet.

Maria Berglund undervisar elever som studerar på teknik- och industriprogrammen i svenska och religion.

Skriver debattartiklar

Den här lektionen är det en av skolans teknikklasser som ska ha svenskalektion och just nu skriver de debattartiklar.

undefined
Maria Berglund lyssnar på en fråga i elevchatten.
undefined
En av korridorerna på Baldergymnasiet – inte en enda elev syns till, märklig känsla.
undefined
Undervisning på distans på Baldergymnasiet. Maria Berglund och Anton Söderlund, bibliotekarie, samarbetar.
undefined
Digital teknik löser lektionsfrågan under pandemin.

– För mig så handlar läraryrket om relationer i sig och jag tycker det är svårt att inte kunna interagera med mina elever, säger Maria Berglund och fortsätter:

– En del som är bra är att Skellefteå kommun är väl rustad digitalt och jag vet också att våra it-pedagoger har jobbat väldigt hårt för att det här ska fungera.

Hon kopplar upp sig mot nätet och startar chattprogrammet och lektionsloggen. Eleverna börjar dyka upp i chatten och efter ett par minuter inleder Maria lektionen.

– Hur går det för er därhemma? undrar hon. Ett par elever svarar att det funkar bra.

Sedan förklarar hon veckans upplägg och går igenom arbetsgången.

Svarar lugnt och metodiskt

Lektionen flyter på och tekniken fungerar, något som var ett orosmoment för Maria innan lektionen startade. Flera elever ställer frågor och Maria svarar lugnt och metodiskt.

Efter synpunkter från ett par av eleverna får hon också gå igenom själva arbetsgången.

En av eleverna efterlyser källor till sin debattartikel, och Maria tar kontakt med Anton Söderlund, en av skolans bibliotekarier. Efter ett par minuter kommer han in i klassrummet och tar plats bredvid Maria.

– Eleverna har inte tillgång till mediearkivet eftersom de inte är uppkopplade mot skolans nätverk, så det är lite meckigt, säger han.

Hans uppgift blir att hitta artiklar och mejla dom till eleverna som behöver källor till sina artiklar.

– För oss är det här helt nytt. Eleverna är väl bevandrade i teknik och det känns skönt, men det är lite frustrerande för mig att inte ha dom här, säger Maria Berglund och slår ut med armarna.

Imponerad

Efter en timme är lektionen slut – tekniken har funkat perfekt och hon känner att lektionen gått som planerat och är imponerad över sina elever.

– De har varit fullt fokuserade och tagit uppgiften på allvar. Jag tycker också att det var fiffigt att man inte plockade ut eleverna direkt. Vi har haft flera dagars ställtid för att planera det här och jag är superglad för att vi fick den tiden, säger hon och fortsätter:

– Som pedagog är min bild att vi nådde målet för lektionen. Sedan tycker jag att vi ska vi komma ihåg, mitt i allt det här, att eleverna också gör en uppoffring för att inte belasta vården under pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!