Carl-Johan från Klutmark blir brigadgeneral inom flygvapnet

Jas 39 Gripen från ett tidigare besök vid Skellefteå Airport

En hälsning. Piloten tog sig tid att vinka från cockpit när Jas 39 Gripen tidigare i år landade på Skellefteå Airport.

En hälsning. Piloten tog sig tid att vinka från cockpit när Jas 39 Gripen tidigare i år landade på Skellefteå Airport.

Foto: Karin Israelsson

SKELLEFTEÅ 2018-09-17 20:00
undefined
Carl-Johan Edström från Klutmark blir brigadgeneral och flygtaktisk chef.

Tvillingbröderna från Klutmark, Carl-Johan och Carl-Fredrik Edström, har arbetat många år som stridspiloter och deras militära karriärer har löpt parallellt.

Nu blir duon två höga beslutshavare i det svenska flygvapnet.

I veckan besöker Carl-Johan Drängsmark för att berätta om sitt yrke som bland annat innefattar uppdraget som stridspilot. Det som sker härnäst är att han, den 1 oktober, utnämns till general och flygtaktisk chef.

undefined
En hälsning. Piloten tog sig tid att vinka från cockpit när Jas 39 Gripen tidigare i år landade på Skellefteå Airport.

– Jag blir ansvarig för alla nationella flyginsatser. Det är jätteroligt och en drömbefattning för mig och det är ärofyllt att få den möjligheten. Nu, som en del av den högsta ledningen inom flygvapnet, så får jag en chans att vara med och utveckla flygvapnets verksamhet för att möta framtidens uppgifter och utmaningar på bästa sätt, säger Carl-Johan Edström till Norran och fortsätter:

– Vi måste göra allt för att bli ännu bättre, delvis med tanke på den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde och med tanke på att vi går mot en allt mer osäker framtid globalt.

undefined
Nya uppdrag för tidigare Klutmarksbo.

Carl-Johan säger att han började flygskolan 1989 och kom till F21 i Luleå 1992. Sedan dess har han flugit Jas 39 Gripen som stridspilot, men de senaste åren har han bland annat haft funktioner som divisionschef och andra chefsbefattningar inom flygvapnet. Pilotuppdraget har hängt med som ett deluppdrag på halvtid.

Vilken är Sveriges största utmaning när det gäller försvaret?

– Vi har en tydlig uppgift från politiskt håll som handlar om att kunna utrusta, utbilda och öva försvarsmakten så att vi kommer upp i den nivå som krävs för att vi ska kunna lösa uppgifter. Vi behöver också växa för att hantera de uppdrag som vi ställs inför, säger Carl-Johan Edström.

Hur ser du på allmän värnplikt?

– Vi har en mix av allmän värnplikt och det är jättebra. Det mest positiva är att den är helt könsneutral och jag anser att vi behöver bli mycket mer jämställda än vi är just nu. Cirka 10 procent i försvaret är kvinnor och vi måste upp mot 30 procent ganska snart. Om vi ska få in det bästa möjliga i svenskt försvar så kan vi inte rekrytera från 50 procent av vår befolkning, det vill säga bara män, utan vi måste rekrytera från 100 procent.

Carl-Johan Edström har en lång och diger meritlista. Han har till exempel varit två svängar i högkvarteret i Stockholm och läst strategi och säkerhetspolitik i USA.

Varför valde du att satsa på flygvapnet?

– Det är otroligt roligt att flyga och hela flygvapenorganisationen har mycket duktiga medarbetare som ger stor stimulans. Jag har fått chansen att utvecklas, även när det gäller ledarskap. Och jag har aldrig tänkt tanken att jag skulle kunna hitta någonting roligare.

Varför tycker du att man, som ung, ska satsa på militären?

– Det finns så otroligt många intressanta yrken och otroligt många vägar till vidareutbildning. Man får jobba i en organisation med så många duktiga människor och teamkänslan är väldigt bra.

Din tvillingbror är också pilot inom försvarsmakten, hur kommer det sig?

– Vi var tre i vår klass i Klutmark som blev piloter, men att jag och min bror har följts åt är en slump. Första gången vi jobbade tillsammans var 2007, så det är egentligen en tillfällighet att vi började med det här båda två.

Carl-Johan säger också att hans tvillingbror kommer att stå ganska nära honom själv framöver.

– Han har blivit utnämnd till överste och kommer att vara min närmaste högra hand i min nya befattning. Han har nyss påbörjat en ny befattning som operationschef för flygvapnet där han tillsammans med mig och ytterligare ett antal chefer, utgör den högsta ledningen av flygvapnets internationella och nationella insatser.

Klutmarksbo blir chef på F21Hotet mot riket – Klutmarkaren och den flygande flottiljchefen: ”Vi är alltid i beredskap”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!