Cancerrisker och exponering hos brandmän kartläggs

Carolina Bigert är överläkare och forskare, knuten till Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet (KI) i Solna. Hon är projektledare för en studie om brandmäns exponering och cancerrisker. ”Mätningarna ger en bra grund för att se hur brandmän exponeras för cancerframkallande ämnen”, säger hon.

Forskare. Carolina Bigert, Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Forskare. Carolina Bigert, Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Foto: Privat

SKELLEFTEÅ 2018-03-05 07:00
undefined
Forskare. Carolina Bigert, Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Projektet Friskabrandmän i Skellefteå handlar om att minska risken för exponering av hälsofarliga ämnen. Vid KI pågår: ”Brandmän och cancer - epidemiologiska studier av cancerrisk och kartläggning av exponering för cancerframkallande ämnen via luftvägar och hud.” Den finansieras av AFA Försäkring och består av följande:

X Tre epidemiologiska studier om cancerrisker, varav en internationell studie om lungcancer bland brandmän samt två svenska studier.

X I två studier mäts exponering för cancerframkallande ämnen, via luftvägar och hud under arbete eller övning.

Brandinstruktörer, polisens brandutredare och brandmän under utryckning ingår i mätstudien.

– Vi hade inte hört talas om Friskabrandmän i Skellefteå, utan SKL tog kontakt med oss och vi fick berätta vad vi tänkte göra, säger Carolina Bigert.

Friskabrandmän som startade i Skellefteå sprids över hela världen: ”Det är helt fantastiskt”

Vissa delresultat är klara och avrapporterade och forskarteamet håller på att sammanställa de sista delarna som även de ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Vad har ni kommit fram till hittills?

– Huvudfynden i de färdiga delstudierna var att vi inte hittade någon ökad risk för lungcancer hos brandmän internationellt. Hos brandmän i Stockholm har vi hittat en ökad risk för magcancer, men i övrigt låga cancerrisker, säger hon.

I den tredje studien om cancer hos brandmän i Sverige är resultaten inte helt klara ännu. Mätstudierna är klara och forskarteamet håller på att analysera och sammanställa resultaten. När alla delstudier publicerats kommer de också att skriva en svensk sammanfattning av alla resultat, förhoppningsvis kan den vara klar inom ett år.

En referensgrupp från Storstockholms brandförsvar, polismyndigheten och arbetsgivarförbundet Pacta får fortlöpande information om resultaten.

Industridiskmaskin byggdes om – rengör andningsskydd

Hur ska resultaten användas?

– Vi kan till exempel se om nivåerna i luften ligger över eller under gränsvärden för olika ämnen. Vi mäter även nivåer av cancerframkallande ämnen på huden för att se om det kommer in ämnen via glipor mellan handske och ärm eller genom skyddskläderna. Det känns också viktigt att ta reda på mer om cancerrisken för brandmän i Sverige då de flesta tidigare studier är gjorda i andra länder där exponeringsförhållandena kan se annorlunda ut än här.

Carolina Bigert menar att Friskabrandmän i Skellefteå är ett gott exempel på förebyggande arbete.

– Brandrök innehåller många farliga ämnen och det är jättebra att utarbeta rutiner för att få ner exponeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om