– Bakgrunden var information om tystnadsplikten och de delar som rör sekretess kring den här händelsen och det handlar om att skydda de boende, tillägger boendechefen.
Du uppmanar ju dina medarbetare att inte tala med media?
– Det handlar om tystnadsplikt och de delar där vi har sekretess. Vi vill ha en öppen och transparent verksamhet och man ska fritt kunna meddela media om man vill.
Vilka signaler tror du att det här utskicket sänder till dina medarbetare?
– Det är klart att man kan förtydliga saker i en organisation och det tycker jag är bra. Det är synd om det finns de som uppfattar utskicket som att jag uppmanar medarbetarna att inte prata med media.
Dina medarbetare har väl god kunskap om sekretess och tystnadsplikt?
– Absolut, alla medarbetare i vår verksamhet får löpande information och utbildning i de frågorna. Till exempel om Lex Sarah, som vi nyligen haft utbildning i.
Finns det någon del i det här utskicket där du är självkritisk?
– Ja, det var en olycklig formulering, sedan kan man tolka saker på olika sätt.
Det här med meddelarfrihet har ju varit uppe i kommunfullmäktige tidigare och att medarbetare inom kommunen inte vågat tala med media, nu sänder du en sådan uppmaning till dina medarbetare?
– Det har inte funnits något syfte att uppmana medarbetarna att inte prata med media. Min personliga uppfattning om meddelarfriheten är att jag hoppas att medarbetare vågar ta kontakt med media om det finns missförhållanden.
Vad blir ditt nästa steg i det här?
– Det går alltid skicka ut ett förtydligande för vi vill ha en öppen dialog där medarbetarna ska kunna lyfta det som är fel.