Asylsökande får chans till utbildning

I Skellefteå kommun får asylsökande ungdomar över 18 år börja på gymnasiet. ”Vi bestämde oss för att göra ett undantag”, säger gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S).

Gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S).

Gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S).

Foto: Jeanette Lövgren

SKELLEFTEÅ 2018-03-05 06:15

Satsning

undefined
Gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S).

Grunden är att asylsökande ungdomar, ungdomar med vissa tidsbegränsade uppehållstillstånd och papperslösa endast har rätt till gymnasieutbildning om den påbörjats innan de fyllt 18 år.

– Det kom en skärpning kring det här och sedan en ny lagstiftning: Om de inte påbörjat gymnasieutbildningen inom vissa tidsperspektiv så får de inte stanna i Sverige, säger Bertil Almgren som bakgrund.

Men Skellefteå tar en annan väg. Vårterminen 2018 berörs nio elever. Samtliga har gått introduktionsprogram men hinner fylla 18 år innan de kan påbörja ett nationellt gymnasieprogram. De får möjlighet att söka till gymnasiet och genomföra sin utbildning.

Enig nämnd

– I gymnasienämnden är vi eniga. Det handlar både om den humanitära aspekten, men även om att vi ska bli fler i kommunen och vi tycker vi bör ta tillvara på de här personerna, säger Bertil Almgren.

Han tillägger att det också, inom vissa branscher, finns stort behov av arbetskraft och att eleverna har goda jobbchanser.

– Det skulle också vara snopet både för oss och för individerna om de skulle börja utbildningar här och sedan tvingas lämna landet.

Beslutet togs nyligen i gymnasienämnden och gäller för läsåret 2018/2019.

Bertil Almgren säger också att gymnasieförvaltningen tar utbildningskostnaden och att eleverna söker till gymnasieprogram precis som alla andra.

Hur blir det framöver?

–  Så länge vi har ett regelverk som det ser ut nu, så kommer vi att låta beslutet flyta enligt det som gäller för 2018/2019.

Gymnasiekontoret har också fått i uppdrag att utreda frågan om asylsökande över 18 år ur ett längre perspektiv.

”Det skulle också vara snopet både för oss och för individerna om de skulle börja utbildningar här och sedan tvingas lämna landet.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om