Hon har arbetat som hundförare sedan 2007. Den här dagen övar hon och kollegorna Per Eriksson och Mikael Ekefjärd med sina patrullhundar. Det handlar om skydd, sök och dressyr.
Det var Mikael Ekefjärd och hans schäfertik Försvarsmaktens Joppli som såg till att den person som misstänks för våldsdådet i Skelleftehamn för ett par veckor sedan kunde gripas.
– När vi såg vad vi stod inför så sökte vi spår, säger Mikael Ekefjärd om den sökinsatsen.
Sedan gick det fort. Cirka fem minuter senare hade Joppli lokaliserat den misstänkte personen. Gripandet skedde odramatiskt.
Om ni inte hade varit på plats i Skelleftehamn, vad tror du om utgången då?
– Risken är ju att vi hade haft ett spaningsmord, säger Mikael Ekefjärd.
Tiden viktig faktor
Det råder inget tvivel om att polisens hundar gör en viktig insats. Men det är länge sedan Skelleftepolisen hade tre patrullhundar. Vissa perioder har det inte funnits någon över huvud taget, eller endast en. Då löste man det genom att hundpatruller från Umeå eller Norrbotten fick rycka ut vid behov. Men många gånger är tiden en viktig faktor.
Patrullhundarna har många olika användningsområden. Joppli är en så kallad kombihund. Hon är utbildad i olika typer av sök, spår, skydd och har även utbildning i sök av narkotika och vapendelar, som till exempel patroner.
Vid en av dagens övningar används en figurant (som spelar buse). Han springer iväg, föraren ger hunden kommando som sätter efter den flyende, hinner ikapp efter endast ett par språng, kastar sig upp och hugger tag i armen. Figuranten har en tjock vadderad jacka för att inte bli skadad. Figuranten kränger med armen, men hunden släpper inte sitt grepp. Hundföraren kallar in hunden som sätter sig vid sidan av sin förare. På nästa kommando sätter sig hunden framför figuranten och skäller oavbrutet.
Sedan kallas hunden in och får sin belöning – favoritleksaken.
Undsätta människor viktigast
Just den här biten av hundarnas arbetsområde är relativt liten. Det säger de tre hundförarna. Den viktigaste är att undsätta människor – spåra försvunna personer.
– Framförallt när vi ska rädda liv så tjänar vi ofta mycket tid. Hundarna kan söka av ett större område mycket snabbare än människor, säger Åsa Isaksson.
Skelleftepolisens hundförare har uppstyrd träning en dag per vecka. Då körs olika övningar och de coachar varandra. Till vardags lever hundarna med sina förare, i familjen.
– Hundarna får träning även på fritiden och på jobbet när det finns tid, så de tränas dagligen, säger Åsa Isaksson.
Hennes hund, Bruksmarkens Änja, är hennes tredje hund. Änja är under utbildning och om allt går som det är tänkt, är hon snart färdig för tjänstgöring som patrullhund.
Deras användningsområden handlar om saksök, spåra människor, både försvunna och misstänkta gärningspersoner och även inom det som kallas skydd.
– Sedan, om man tycker att hon är lämplig, så kan man lägga på narkotika- och vapensök, säger Åsa Isaksson.
Då blir benämningen kombihund.
Kan ringas in – dygnet runt
Förutom uppdraget som hundförare, är trion i Skellefteå schemalagda inom polisens ingripandeverksamhet (IGV.) Det innebär att de arbetar som poliser i yttre tjänst. De kan också bli inringda som hundförare dygnet runt, när det finns behov.
Per Eriksson som tidigare haft en specialsökhund jobbar nu tillsammans med patrullhunden Försvarsmaktens Lothar. Han skriver också under på värdet av patrullhundar i Skelleftepolisens tjänst.
– Det betyder mycket att vi nu har hundar nära till hands. Rädda liv är nummer ett och det är vårt viktigaste uppdrag, säger han.
”Våra hundar är en effektiv resurs”