Lägre andel kvinnliga vd:ar i Västerbotten

Almi har nu gjort den årliga kartläggningen av företagen i Västerbotten sett till jämställdhet.”Vi ser att vart sjätte företag har jämställda styrelser, det är fortfarande alldeles för lågt”, säger Fredric Genberg, vd på Almi Nord.

 Elva procent av bolgen i Västerbotten har en kvinna som styrelseordförande, anligt Almi Nords undersökning.

Elva procent av bolgen i Västerbotten har en kvinna som styrelseordförande, anligt Almi Nords undersökning.

Foto: Arkivbild

Skellefrteå2024-03-08 07:30

Almi gör en årlig genomgång av hur jämställdheten ser ut i styrelserummen.

”Årets styrelsekartläggning från Almi visar ingen förändring i Västerbotten gällande jämställdheten i företagsstyrelserna”, summerar Almi Nord analysen av 2023 som släpps under Kvinnodagen.

Andelen bolag som har minst en kvinna som ordinarie styrelseledamot är 39 procent, vilket är samma siffra som vid förra undersökningen. Elva procent har en kvinna som styrelseordförande, även det oförändrat.

undefined
”Vi har en lång bit kvar innan vi når mer jämställdhet i styrelserummen”, säger Fredric Genberg, vd på Almi Nord.

– Endast tolv procent av de regionala bolagen som ingår i kartläggningen har en kvinna som vd. Vi har en lång bit kvar innan vi når mer jämställdhet i styrelserummen, säger Fredric Genberg, vd på Almi Nord i pressmeddelandet.

På vd-sidan är det en minskning med en procentenhet jämfört med förra undersökningen.

– Forskning visar att lönsamhet och omsättningsökning är signifikant högre i företag som har jämställda styrelser, men att bryta igenom gamla föreställningar tar tid. Tipset är att leta utanför befintliga nätverk om du inte hittar dem där du brukar leta, fortsätter Fredrik Genberg.

undefined
” Det är trist det här då förändringen går så sakta, säger Marienne Näsström. vice ordförande i Företagarna Skellefteå..

Marianne Näsström är vice ordförande i Företagarna Skellefteå, som har fler kvinnor än män i styrelsen, och en av initiativtagarna till nya Företagarna Woman, vilket är en lokal mötesplats för erfarenhetsutbyte mellan kvinnliga företagare. Hon konstaterar:

– Det är trist det här då förändringen går så sakta. Vi hoppas att det ska gå åt rätt håll framöver.

Marianne Näsström upplever en positiv utveckling i kommunen.

– Jag ser att det startas fler företag av kvinnor än tidigare i Skellefteå. Det finns en spännande entreprenörsanda här. Många ser möjligheter att komma igång med något eget, säger Näsström och konstaterar att statistiken som nu redovisas tyder på att de historiska nätverken som traditionellt dominerats av män fortfarande slår igenom.

Undersökningen från Almi baserar sig, enligt Almi Nord, på data från UC i december 2023 och de då senaste tillgängliga nyckeltalen från respektive företag. Statistiken avser bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda och ska ha minst två styrelseledamöter.                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!