Efter avslöjandet – Skebo säger upp avtalet med restaurangen

Skebo säger upp hyresavtalet med restaurang Taj Mahal i centrala Skellefteå. Det sker morgonen efter Norrans avslöjande om att det utspelar sig andra saker än magdans på källarvåningen. ”Verksamheten visar på en sorglig kvinnosyn som vi inte kan acceptera”, säger styrelseordförande Harriet Classon.

26 september 2018 09:47

Beskedet kom i ett pressmeddelande.

Det kommunala bostadsbolaget har misstänkt att nattklubbsverksamhet bedrivs i lokalen, vilket strider mot hyreskontraktet. Vd Åsa Andersson berättar att de försökt att kontakta restaurangens ägare flera gånger den senaste tiden, men han ska inte ha svarat.

Förra veckan skickades en anmodan om rättelse i ett rekommenderat brev, för att påpeka att lokalen ska användas i enlighet med hyresavtalet. Ägaren kvitterade ut brevet i fredags.

– Lokalen ska användas för restaurangändamål och det finns inget utrymme för någonting annat. Vi kan varna och be om att den andra verksamheten ska upphöra med stöd av hyreslagen, sedan ska hyresgästen ges skälig tid till det, berättar Åsa Andersson.

Enligt henne har de haft tankar om att agera tidigare.

– Vi har haft dialog med polisen, som ville att vi skulle avvakta.

En liknande uppmaning ska ha kommit från Skebos jurister, men när Norrans avslöjande kom blev situationen en helt annan. Bostadsbolaget förklarar varför i morgonens pressmeddelande.

– Norran har gjort ett gediget journalistiskt arbete och i Norrans material finns tydlig bevisning för att verksamheten i lokalens källardel har handlat om strippshower med nakna kvinnor. Vi har inga egna resurser att utföra den typen av granskning och det ingår inte heller i vårt uppdrag. Vi har därför befunnit oss i en svår situation genom att ägaren har hävdat att verksamheten är något annat än den nu bevisligen är. Uppgifterna som kommit ut i Norran gör att vi kan agera mer kraftfullt i processen.

”Middagsunderhållning”

För Skebos styrelseordförande Harriet Classon kom avslöjandet som något av en chock. Hon understryker att verksamheten på Taj Mahals källarplan strider mot bostadsbolagets värderingar.

– Jag blev också fruktansvärt arg som människa. Hur kan man bete sig på det här sättet mot andra människor? Mot kvinnor? Jag gick fram och tillbaka i texten och tänkte ”det här händer bara inte.”

Att Skebo agerar tydligt är en självklarhet, framhåller hon i pressmeddelandet.

– Verksamheten visar på en sorglig kvinnosyn som vi inte kan acceptera.

Taj Mahals ägare har bemött bostadsbolagets anmodan. Åsa Andersson berättar att han kom in med ett svarsbrev under tisdagen. Där håller han fast vid att det skulle vara indisk magdans som bedrivs och ingenting annat, enligt Skebos vd.

– Han skriver att det är en viktig del i indisk kultur och att man vill kunna bjuda på den typen av middagsunderhållning när man driver en indisk restaurang.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson

Ämnen du kan följa