Skattebetalarnas nota för Tjamstanbackarna: 1,5 miljoner kronor per år

Tjamstanbackarna – en framgångssaga? Ja, kanske, men inte för Malå kommun. I stället subventionerar skattebetalarna i Malå skidturisterna från Skellefteå med omkring 1,5 miljoner kronor per år. Nu höjs röster för att en privat entreprenör borde ta över.

Växer. Tjamstanbackarna lockar fler och fler besökare år från år. Skellefteborna dominerar men på senare år har det även skett en ökning från Umeåregionen. Foto: Britta Stenberg.

Växer. Tjamstanbackarna lockar fler och fler besökare år från år. Skellefteborna dominerar men på senare år har det även skett en ökning från Umeåregionen. Foto: Britta Stenberg.

Foto: Foto: Britta Stenberg.

Not Found2017-12-02 08:03

Backen ligger mitt i samhället och med hotellet, campingen och restaurang Laven på gångavstånd har Tjamstan blivit mäkta populär, inte minst bland Skellefteborna.

Besöksantalet har ökat år från år och idag är anläggningen, sett till antalet skiddagar, näst störst i Västerbotten efter Hemavan/Tärnaby.

De senaste åren har det även skett stora investeringar i och omkring backen. Bland annat har det satsats på en ny liftstation, bättre kapacitet på snökanonerna, nya husvagnsplatser och en renovering av hotellet.

Som Norran tidigare berättat planeras det också för en ny storsatsning på bland annat stugor och husvagnar i Tjamstanområdet.

Turisterna som kommer hit innebär ett uppsving för macken, systembolaget och den övriga handeln i Malå. Men för kultur- och fritidsnämnden, som arrenderar skidanläggningen, är de ingen kassako. Snarare tvärtom.

De senaste åren har nämndens nettokostnad för Tjamstan legat på omkring 1,5 miljoner kronor per år. Pengar som alltså tas ur en redan hårt ansträngd kommunal budget.

– Målet är att det ska bli noll. Vi måste öka intäkterna och få mer folk att komma hit, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Roger Johansson (S), och får medhåll av vice ordföranden Börje Stenlund (ML):

– Det handlar om marknadsföring och att bli mer professionell i verksamheten. Det är där det sitter.

Siffror som Norran tagit fram visar också att Malå tillhör de kommuner i landet som satsar mest på turism. Någon samhällsekonomisk beräkning på vad det ger tillbaka har inte gjorts.

– Man brukar säga att en krona i backen ger tio på byn. Men det är kommunen som står och betalar, säger Roger Johansson.

Samtidigt ser både han och Börje Stenlund ljust på framtiden. De är övertygade om att det finns goda utvecklingsmöjligheter för anläggningen men då måste verksamheten drivas på ett annat sätt än idag.

Det är det kommunala bolaget Malå Energi & Industri AB, Meni, som äger Tjamstananläggningen inklusive hotellet, campingen och restaurang Laven. Sedan arrenderar Meni ut verksamheterna och vem som driver vad har skiftat genom åren.

Idag driver kultur- och fritidsnämnden skidanläggningen och campingen, medan Artur Prifti arrenderar hotellet och en arrendator sökes för restaurang Laven.

Roger Johansson och Börje Stenlund tycker att uppdelningen är olycklig, då den bland annat har lett till oklara ansvarsförhållanden och ett eftersatt underhåll av campingen.

En förändring kan också vara på gång, då kommunen håller på att utreda hur Tjamstan ska utvecklas i framtiden. Utredningen ska vara klar i mars och väntas innehålla flera alternativ – allt ifrån att kommunen själv driver verksamheten till att den arrenderas ut eller bjuds ut till försäljning.

Vart det landar i slutändan återstår att se, men kultur- och fritidsnämndens företrädare har i alla fall sin uppfattning klar: det bästa vore om en privat aktör tog över.

– Kommuner ska inte driva sådan här verksamhet. Det är den krassa sanningen. En privat aktör jobbar och tänker på ett annat sätt, säger Börje Stenlund.

Roger Johansson är inne på samma linje:

– Eftersom vi är näst störst i länet borde det finnas intresse att ta över.

Man brukar säga att en krona i backen ger tio på byn. Men det är kommunen som står och betalar.

undefined
Växer. Tjamstanbackarna lockar fler och fler besökare år från år. Skellefteborna dominerar men på senare år har det även skett en ökning från Umeåregionen. Foto: Britta Stenberg.

Så mycket satsade kommunerna på turism 2016, kronor per invånare

1. Åsele 809 kr/inv

2. Jokkmokk 745 kr/inv

3. Malå 575 kr/inv

4. Karlsborg 571 kr/inv

5. Härjedalen 545 kr/inv

Arvidsjaur 456 kr/inv

Skellefteå 178 kr/inv

Robertsfors 130 kr/inv

Norsjö 109 kr/inv

Arjeplog 36 kr/inv

2015 låg Malå i topp i landet med 691 kronor per invånare

Källa: Kommundatabasen Kolada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!