Se när dinosaurierna intar Skellefteå

Kontinenter med frodigt växtliv där dinosaurier i verklig storlek vrålar och rör på sig, mindre dinosaurier som går att rida på och en rad andra interaktiva aktiviteter. Snart tas bollhallen över av de urtida djuren i utställningen ”Dinosaurs the exhibition” och Norran fick en smygtitt.

27 maj 2019 18:30

Lördagen den 18 maj påbörjades uppbyggnaden av den 1 700 kvadratmeterstora dinosaurievärlden i bollhallen på Norrvalla. Nu på torsdag öppnar den för allmänheten, vilket innebär att Skellefteå blir först i Norden med av få besök av den amerikanska utställningen.

På plats i bollhallen finns yrkeskunniga från Skellefteå, Piteå och Norrköping men även från USA och Kina.

– Lokala företag och kommunen gör fantastiska insatser och därför är det enkelt att jobba med det här. Kommunen ville verkligen ha den här utställningen så vi kollade inte ens med Umeå eller Luleå. De har i och för sig inte hört av sig till oss heller, säger Johan Bergenfalk, på Nordic Exhibitions, till Norran.

Han säger att Skellefteå kommun redan ställt frågan om det finns någon utställning som kan passa nästa år.

Heather Greenleaf från Imagine Exhibitions i USA är projektledare för utställningen och säger att den tidigare har visats i bland annat München, Dublin, Los Angeles, Philadelphia och Manila.

– Besökarna kommer att få vara med på en resa genom dinosauriernas värld, genom de olika kontinenterna som de såg ut på dinosauriernas tid. Till exempel får de se ett Antarktis med tropiskt klimat, säger hon.

Hon berättar att känslan på utställningen kan liknas vid att vara i en nationalpark och att besökarna kommer att kunna ta del av många interaktiva delar och aktiviteter. Allt från saker att känna på och gräva fram, till filmer och rutschkanor.

– De kommer bland annat att få rida på dinosaurier och de större, som är i verklig storlek, kommer att röra på sig och vråla. Alla har olika rörelser och läten, säger hon.

– Syftet är att barnen ska få leka, lära och uppleva, fyller Johan Bergenfalk i.

Utställningen pågår fram till den 25 augusti och målet är att den ska få minst 40 000 besökare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Andersson

Ämnen du kan följa