”Alla åsnor har en åsneknapp”

Här uppe i norra Sverige är mul- och åsneuppfödning rätt ovanligt. I hela Sverige finns det cirka 400 åsnor registrerade. I sommar föddes mulan Nalta Eljest på Stuteri Norrgården hos Magnus Näslund och Mats Niia Bergström.

Mats Niia Bergström och Magnus Näslund med åsnestoet Arike och hennes föl, båda renrasiga franska Baudet du Poitouåsnor.

Mats Niia Bergström och Magnus Näslund med åsnestoet Arike och hennes föl, båda renrasiga franska Baudet du Poitouåsnor.

Foto: Jeanette Lövgren

Sävar2020-10-24 10:00
undefined
Mats Niia Bergström har haft åsnor sedan 90 talet.

Intresset för åsnor fick Mats redan på 90-talet då han köpte två åsnor från Kolmårdens djurpark, så åsneintresset har alltid funnits där. Mats, som tidigare hade bedrivit hästavel uppe i Kalix, överförde sitt brinnande intresse för hästar och åsnor till Magnus. Sedan några år tillbaka driver de Stuteri Norrgården, sedan dess har bara intresset avel vuxit för paret.

 Norrgården ligger mitt på Sävarheden, bara några meter från Sävaråns strand. När man kommer upp på gården kan man se olika hagar med Fjordingar, Gotlandsruss och Shetlandsponnyer. I en hage närmast huset tittar några åsnor nyfiket över stängslet. På gården finns ett 30-tal olika hästar och åsnor varav åtta föl. Tidigare år var det mest Gotlandsruss och Fjordhästavel men sedan några år tillbaka även mul och åsneavel.

– I år har vi haft åtta föl, alla mul och åsneföl är sålda. Totalt under åren har det fötts 70 föl på gården. Vi går efter alfabetet så nu är vi uppe i bokstaven N, säger Mats.

Vi börjar med att gå in i hagen med åsnor, snabbt blir vi omringade av alla sju, väldigt nyfikna och sociala, ston och föl som snusar på oss försiktigt. Vanligt för en åsna är att deras päls är lite glesare än på en häst, därför kan de vara känsliga för regn. Några av åsnorna är renrasiga franska Baudet du Poitou och några är korsning och alla går utmärkt att användas både till ridning och körning.

I en hage vid åsnorna går Fjordstoet Idun med sina två mulföl, Nalta Eljest som är född i år och Norrgårdens Mula som har hunnit bli ett år. För att få fram en mula måste pappan vara åsna och stoet en häst så det bli en hybrid mellan häst och åsna. Mulan får en kropp som en häst och en hjärna som en åsna.

undefined
Åsneflocken kommer fram direkt när Mats och Magnus kliver in i hagen. ”Åsnor tyr sig mycket till människor”, säger Mats.

Är det som folk tror att åsnor är envisa?

– Det beror vilken syn man har på saker och ting i livet. Ibland kan de jämnföras med hästar. En åsna har starkare självbevarelsedrift än en häst och kan vara svårare att övertala, om åsnan tycker att det är farligt och onödigt då stannar den till och tänker efter först. Den flyr inte som en häst och de har inte samma flyktbeteende som en häst. De passar väldigt bra till barn, terapidjur och tyr sig väldigt mycket till människor, säger Mats och Magnus samstämmigt.

–Alla åsnor har en åsneknapp, man trycker på huvudet så åker öronen ned, säger Mats och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!