Sandra kämpar för jämställdhet

Idag uppmärksammades den Internationella kvinnodagen världen över. Jämställdhetsexperten Sandra Lindström drivs av ett stort engagemang och intresse för frågor kring den ojämställda stressen i vårt samhälle.

Sandra Lindström brinner för ett jämställt samhälle och jobbar aktivt för att nå det. ”Alla måste hjälpas åt för att vi ska komma dit”, säger hon.

Sandra Lindström brinner för ett jämställt samhälle och jobbar aktivt för att nå det. ”Alla måste hjälpas åt för att vi ska komma dit”, säger hon.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2020-03-08 08:15
undefined
Sandra Lindström driver kampen mot ojämställdheten i samhället, som hon menar genomsyrar alla delar av livet. Från föräldraskap och relationer – till vården och yrkeslivet.

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

– Jag tycker att det är bra att den här dagen finns för att uppmärksamma de orättvisor som fortfarande består även här i Sverige, konstaterar Sandra Lindström, som är utbildad psykolog och föreläser om jämställdhetsfrågor både på hemorten i Skellefteå och runt om i landet.

För henne har rättvisetänket alltid funnits där, men sett olika ut beroende på var i livet hon befunnit sig. De senaste femton åren har hon aktivt arbetat med jämställdhetsfrågor.

Drabbas av utmattning

Även om Sverige går framåt när det gäller jämställdheten inom vissa områden, så menar Sandra Lindström att vi har en lång väg kvar att gå och att vi även går bakåt på vissa områden.

– I Sverige tar vi två steg fram och ett tillbaka. Vi har blivit bekväma och slår oss för bröstet med att vara ett jämställt land, men det är vi långt ifrån. Vi måste alla hjälpas åt att kämpa mot ett jämställt samhälle för att lyckas.

– Vi ser vissa områden där vi till och med går bakåt i utvecklingen. Som till exempel med det ökande antalet kvinnor som blir sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom, säger hon.

undefined
Sandra Lindström kämpar mot den ojämställda stressen i samhället. ”Det är något som finns med oss kvinnor från vaggan till graven”, säger hon.

Mäns våld ökar

Ett annat allvarligt område där hon ser att jämställdheten har tagit ett steg tillbaka är när det kommer till mäns våld mot kvinnor.

– 2018 var ett väldigt mörkt år då 22 kvinnor mördades av en förövare som de haft en pågående eller avslutad parrelation med. Det är kvinnor som blir ihjälslagna av män som sagt sig älska dem, i det egna hemmet, på den plats man ska känna sig trygg. Nu hör man varje dag om kvinnor som blir misshandlade eller i värsta fall mördade av män som de har en relation till. Det här är ett gigantiskt samhällsproblem, säger Sandra Lindström.

Jobbar gratis

Inte heller i arbetslivet har män och kvinnor nått jämställdhet. 51 minuter. Så länge jobbar kvinnor gratis varje dag, om löneskillnaden mellan män och kvinnor översätts till arbetstid.

”Vi ser vissa områden där vi till och med går bakåt i utvecklingen.”

Det är baserat på en arbetsdag från klockan 8 till 17, då män får lön för hela dagen, innebär det att kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:09.

– Bland kvinnor är det även mycket vanligare med otrygga anställningar som vikariat och deltidsanställningar. Arbetsvillkoren inom kvinnodominerande yrken är sämre och det finns fler anställda per chef i kvinnodominerande yrken, vilket har visat sig ha ett starkt samband med risken att bli sjukskriven, berättar Sandra Lindström.

undefined
Sandra Lindström brinner för ett jämställt samhälle och jobbar aktivt för att nå det. ”Alla måste hjälpas åt för att vi ska komma dit”, säger hon.

Projektledare i hemmet

Även i hemmet och i familjelivet kvarstår ojämställdheten.

– Kvinnor gör fortfarande största delen av det obetalda arbetet och tilldelas nästan alltid projektledarrollen. Det är gympasäckar som ska packas, födelsedagar att komma ihåg, mat som ska lagas, tvätt som ska tvättas, barn som ska skjutsas till träningar och inget av det här görs ju av sig självt.

– Det är inte kvinnor som behöver bli bättre på att sätta gränser här, utan det är männen som måste rycka upp sig och ta sig an sina skyldigheter. Män måste ändra sina beteenden och ta sitt ansvar även i hemmet.

Jämställdhetsexperten konstaterar att vi fortfarande har en lång väg kvar att gå för att nå jämställdhet.

– Vi får inte tro att något händer av sig självt, utan vi alla måste aktivt jobba för att få den förändring vi vill se, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om