Vid fikaborden på Rotundan satt ett 30-tal pensionärer och diskuterade hur äldreomsorgen fungerar och kommunen efterlyste svar kring frågeställningen – finns det teknik som kan underlätta tillvaron för er?
På plats från kommunen fanns bland andra Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande, samt Ejja Häman Aktell, chef för äldreomsorgen. Michael Stiglund är projektledare kring teknikfrågor inom omsorgen och han redogjorde för att teknikutvecklingen är snabb, allt fler moderna teknikprylar finns att tillgå som kan komma äldre till del.
– Det handlar exempelvis om trygghetskameror, GPS-prylar, appar, sensorer som släcker och tänder lampor samt förstås larmanordningar.
Integritet
På sikt är det också aktuellt med robotar som kan hjälpa sjuka äldre med exempelvis kost och dusch.
Karin Lundström och Dagny Bergmark satt med vid ett av fikaborden, de båda klarar sig i princip utan någon större hjälp av hemtjänsten.
– Vi säger inte nej till att få hjälp av tekniklösningar, men det gäller att vi också förstår oss på tekniken, sa Karin som fick medhåll av övriga äldre.
Vikten med omtanke
Det väcktes också frågor kring borden om behovet av integritet och om möjligen tekniken kan utgöra en risk för intrång. Karin och Dagny framhöll också att det viktigaste när man är äldre är att få känna omtanke och kärlek från omgivningen.
– Den delen kan ingen teknik i världen ersätta.
Små enkla tekniska hjälpmedel efterlystes också – som exempelvis hur man öppnar mjölkkartonger och konservburkar på ett enkelt sätt. Tips kom från en del att det faktiskt finns att köpa denna typ av hjälpmedel.
Tekniken får inte ta överhanden i omsorgen