Det enda som egentligen har gjorts gentemot besökare från EU-länder, som romerna, är att en informationsbroschyr har framställts på olika språk där det framgår vilka rättigheter och skyldigheter man har som EU-medborgare. När det gäller uppsökande verksamhet gentemot tiggarna har få insatser skett.
– Så är det. Ingen av tiggarna har heller uppsökt oss i Stadshuset, säger Per Ådén, som är chef för individ och familjeomsorgen.
Nu kommer kylan, har kommunen några intentioner att uppsöka tiggarna där de finns i stan?
– Det är främst upp till tiggarna att uppsöka oss om de vill ha hjälp.
Socialförvaltningen har inte haft kännedom om var tiggarna har bott nattetid i sommar och i höst. Per Ådén säger att man tidigare år haft samtal med tiggare då det finns barn och ungdomar med i bilden.
– Är barn inblandade så måste vi gripa in.
Socialförvaltningen säger att de inte fått några indikationer om att barn finns med i bilden nu i sommar och höst.
– Men några garantier för att tiggarna inte har barn med sig till Skellefteå har vi ju inte.
Läs mer: Allt fler vräks från tältläger
Läs mer: Skellefteå, dags att hjälpa tiggarna
Läs mer: Så vill Alliansen hjälpa tiggarna
Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande, säger att problematiken med tiggarna i kommunen är en oerhört svår fråga.
– Ger vi hjälp så kommer många att anse att det är fel och ger vi inte hjälp så kommer många att anse att även det är fel.
Nu börjar frågan om kommunen ska ställa upp att på allvar hamna i fokus. I måndags uppvaktades Kenneth Fahlesson av personer som engagerat sig i att skaffa hus för vintern för Romerna. Frågan var givetvis, kan Skellefteå kommun ställa upp med ekonomiska medel?
– Så sker ju nu på många håll, säger Peter Eriksson, som är aktiv i Pingstkyrkan.
Kenneth Fahlesson kunde inte ge något svar i måndags. Han ska i veckan överlägga med kommunalrådet Lorents Burman samt med politiker från andra partier som sitter i socialnämnden.
– Det finns som sagt inga enkla svar på hur vi ska agera. I Linköpingoch Uppsala har kommunerna ställt upp med pengar till ideella organisationer som hjälper tiggarna. Men dessa beslut har överklagats då det ifrågasätts om det är kommunernas skyldighet att hjälpa tiggarna.
Beslutet att ge ett par miljoner till ideella organisationer i Linköping anses av förvaltningsrätten att det inte strider mot kommunallagen. Men detta beslut har nu överklagats till högre instans.
Kenneth Fahlesson anser att i huvudsak ska ju tiggarna få hjälp i sina hemländer och att EU måste stöta på tiggarnas hemländer att ta ansvar.
– Men jag är ju medveten om att vi står inför problem här och nu i Skellefteå. I det korta perspektivet hjälper det ju inte att ställa krav på Rumänien.
Kenneth Fahlesson ställer sig personligen tveksam till att ge kommunala bidrag.
– Men jag ska som sagt överlägga i veckan hur vi ska handskas med frågan.
Ger då Kenneth Fahlesson personligen något i koppen till tiggarna i Skellefteå?
– Nej, det gör jag inte.
Lorents Burman, kommunalråd, sa i måndags att frågan om tiggarna nu ska tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott och i kommunstyrelsen.
– Någon form av stöd måste vi säkert ge. Och det brådskar ju då vintern är på väg. Det här är ingen fråga enbart för socialnämnden. Vi måste hitta mera övergripande lösningar, men jag kan i dagsläget inte säga mera än att vi ska dryfta frågan över partigränserna.