Sommarskojj för barn i Skelleftehamn: ”Hela det här konceptet är jättekul”

Det är samling på Kåkens fritidsgård i Skelleftehamn. I ett av rummen får barnen instruktioner inför dagens sommarlovsaktivitet: Ett besök i Umbars sagovärld. Barnen får varsin amulett, en magisk amulett: ”För att komma in i sagovärlden så måste man ha en magisk amulett”, förklarar Magda Mustafa.

Häxbrygd. Gina Pettersson, häxa för dagen, serverar dryck till alla vid lägerelden. Foto: Karin Israelsson.

Häxbrygd. Gina Pettersson, häxa för dagen, serverar dryck till alla vid lägerelden. Foto: Karin Israelsson.

Foto: Foto: Karin Israelsson.

Samhälle och välfärd2017-07-24 07:15

Hon ingår i staben på Kåken som ordnar sommarlovsaktiviteterna i år, i samarbete med Rönnskär Railcare IF.

Gina Petterson, som just den här dagen är häxa, men vanligtvis föreståndare på Kåken är koordinator för upplägget i Skelleftehamn.

Fyra orter

Precis som förra sommaren hålls aktiviteterna på olika platser i Skellefteå kommun, i regi av fritidsförvaltningen. I år hålls de i Skelleftehamn, på Morö Backe, på Anderstorp och i Byske. Förra året deltog totalt 96 barn. På varje plats finns en koordinator och feriepraktikanter, som hjälps åt med uppläggen.

– Här i Skelleftehamn så kör vi i tre veckor varje vardag och vi har valt att kalla det för Sommarskojj, säger Gina Pettersson.

Hon säger också att varje dag har ett specifikt tema där dagens, Sagornas värld, har en tydlig spänningsfaktor.

– I Umbars sagovärld är de flesta snälla men se upp för trollen, för de är kända för sina humörsvängningar, förklarar Magda Mustafa för barnen och tillägger att alla måste ha sin magiska amulett i fickan, annars blir man utslängd från sagovärlden.

Med de orden drar det ihop sig för avmarsch. Ledare och barn samlas på gården och går iväg i samlad trupp.

– Här i Skelleftehamn är ledarna för barnen tio feriepraktikanter, de flesta är härifrån och jag ser ett riktigt engagemang hos dem. Både för barnen och för aktiviteterna och de gör ett hejdlöst bra jobb.

Fem timmar per dag

Sommarlovsaktiviteterna är öppna för barn som går i årskurs 1 till 5, men det kan variera mellan olika platser, och i Skelleftehamn är 40 barn anmälda.

– Vi brukar i runda tal ha 30 barn som kommer de fem timmar varje dag som Sommarskojj pågår, säger Gina Pettersson.

Gruppen av utklädda barn och ledare närmar sig sagovärlden. De går in i skogen. Vid en lägereld möter de Kung Umbar som bjuder på godis. Men där blir också en av ledarna bortrövad av ett elakt troll. Efter mycket stök och lite mer besvär lyckas barnen befria sin ledare från det elaka trollet.

– Det här är kul, men det roligaste var dagen när vi åkte båt, säger Davina Etter.

Vid lägerelden en stund senare får barnen mellanmål och kan varva ner en stund.

Fathi Bashi, som var förklädd till mus, gillar Sommarskojj och även om vädret inte var det bästa i Umbars sagovärld den här dagen, så trivdes hon i skogen.

– Hela det här konceptet är jättekul och vi får hitta på en massa roliga saker, säger Nimo Mustafa och Ninni Lundmark fyller i:

– Det här är jätteroligt och det har varit spännande i dag och jag ska vara på Sommarskojj imorgon också.

Vill permanenta

Gina Pettersson hoppas att sommarlovsaktiviteterna permanentas och har en vision:

– Jag skulle vilja skapa ett hemmakollo. Det här är ett bättre alternativ än att barnen ska åka iväg på kollo och eftersom aktiviteterna sker på hemmaplan så tror jag att vi får vi med fler grupper av barn.

I Umbars sagovärld är de flesta snälla men se upp för trollen, för de är kända för sina humörsvängningar.

undefined
Prinsessa och kanin. Filippa Karlsson och Davina Etter i Umbars sagovärld. Davina gillar Sommarskojj och säger att dagen med båtfärd varit den roligaste … hittills.
undefined
Trio på jakt. Det var alltifrån sjörövare till nunnor som intog Umbars sagovärld (närmare bestämt Auraskogen) den här dagen. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Tröjtryck. Trots ihållande regn tycker Ninni Lundmark, närmast kameran, att det var spännande och kul i sagovärlden. Dagen till ära bärs tröjan med Sommarskojj-tryck.
undefined
Liten mus. Fathi Bashir hade klätt ut sig till mus under besöket i Umbars sagovärld. Och precis som de andra barnen gillade hon upplägget.
undefined
Fångad! Men efter en stund blev Sofia Hammarsten lyckligtvis befriad av barnen. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Trolltag. Det elaka trollet fick till sist ge sig - till barnens stora förtjusning. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Häxbrygd. Gina Pettersson, häxa för dagen, serverar dryck till alla vid lägerelden. Foto: Karin Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!