– Det är stora skillnader mellan skolorna i dag när det gäller hur datorer används i undervisningen. Både sett över riket och inom kommunen, säger Jan Söderström, barn- och grundskolechef i Skellefteå kommun.
Förhoppningen är att det nya webbverktyget Lika ska hjälpa skolan att bli mer jämställda på den digitala fronten.
Lika står för ledning, infrastruktur, kompetens och användning. Det är en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL som går ut på att kartlägga skolornas digitalisering.
I augusti finns verktyget tillgängligt, och Skellefteå kommun har redan nappat:
– Vi vill absolut vara med. Det är en otroligt fiffig idé. Genom att delta får vi inte bara en bättre bild av hur våra skolor ligger till, vi kan också dra lärdom av de skolor som lyckas bra, säger han.
I kartläggningen ska skolornas rektorer via en mängd olika indikatorer skatta hur skolan ligger till. Utifrån resultatet får man tillgång till en handlingsplan, med förslag på hur skolan kan förbättras, exempelvis via utbildningsinsatser och liknande åtgärder.
Hur ser den digitala undervisning ut i Skellefteås i dag?
– Det är väldigt olika, på en del håll är man otroligt duktiga på att utnyttja datorer i undervisningen, på andra håll kan man bli mycket bättre.
Nu i sommar har kommunen erbjudit samtliga grundskollärare en kurs i digital undersisning, och fler utbildningsinsatser väntar.
Vad kostar den digitala satsningen?
– Webbverktyget kostar ingenting, och utbildningarna är en del av vår ordinarie kompetensutveckling.
Här kan du läsa mer om arbetet med webbverktyget, på SKL:s Lika-blogg.