Skolomgörningen blev betydligt dyrare - ”Skolan vi hade tänkt bygga har vi inte byggt”

Nämnden för support och lokaler behöver mer pengar. Anledningen är att kostnaderna för ombyggnaden av Anderstorpsgymnasiet, Baldergymnasiet och Lejonströmsskolan har dragit iväg. ”Skolan vi hade tänkt bygga har vi inte byggt”, säger Maria Marklund, förste vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Samhälle och välfärd2018-01-09 17:15

Hon syftar på förändringar när det gäller Lejonströmsskolan. Inom projektet som benämns ABK skulle de tre befintliga gymnasieskolorna byggas om till två gymnasieskolor och en F-9-skola.

Det startade 2013 och var då beräknat att kosta 325 miljoner kronor. Men sedan har det enligt en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsens arbetsutskott blivit förändrade förutsättningar. Nu ligger summan på drygt 563 miljoner kronor.

När det gäller Lejonströmskolan insåg man att det krävdes en kapacitetsökning då fler elever än beräknat skulle gå där. Det ledde till en kostnadsökning på cirka 80 miljoner kronor.

Att fler elever än beräknat skulle in i Lejonströmsskolan förklarar Maria Marklund med en kombination av att man stängde Mobackenskolan och att fler familjer söker sig till området.

– Det har skett snabba förändringar när det gäller var man bor geografiskt i staden och elever har rätt att välja skola de vill gå i.

Kommunen har även behövt göra tillgänglighetsanpassningar vid Lejonströmsskolan vilket fördyrat investeringarna med 30 miljoner kronor.

Oförutsedda utgifter för asbestsanering vid Anderstorpsgymnasiet och Kaplanskolan samt tekniska fel på äldre byggnader vid före detta Kaplanskolan har kostat cirka 45 miljoner kronor mer.

Enligt ordförande Lorents Burman (S) kände man till asbestproblemet men inte att det var så omfattande. Ett golv på Kaplanskolan blev också dyrt att göra om då det var anpassat för verkstadsytor och inte klassrum.

– Det finns alltid risker när man projekterar, men projektet blir ändå hälften så dyrt som nyproduktion, säger han.

Fördyringarna kompenseras med tio miljoner kronor i bidrag från Boverket. Den sammanlagda summan blir därmed 145 miljoner kronor. Dessutom har nämnden för support och lokaler använt 47 miljoner kronor ur egen underhållsbudget till underhållsinsatser i anslutning till projektet.

Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände den föreslagna revideringen av investeringsbudgeten och de verkar nöjda med utfallet av projektet. Ordförande Lorents Burman (S) kallar det för en satsning och ambitionshöjning.

– Nu när vi har färdigställt skolorna så har vi ett helt nytt projekt som ger utrymme för en betydligt större volym elever.

Andre vice ordförande Andreas Löwenhöök (M) pekade på att man också gjorde tillgänglighetsanpassningar för elever med hörselnedsättningar för att skapa tillgänglighet på hela Lejonströmsskolan och inte bara i enstaka klassrum.

Politikerna har hela tiden fått uppdateringar om avvikelserna i delårsrapporter. Men nu ska det bli tydligare information utåt genom att man inför en praxis där man tar beslut om extra pengar i tilläggsbudget.

Enligt politikerna ska inga andra investeringar behöva stå tillbaka på grund av fördyringen.

– Vi ska bygga ett antal skolor till, men den ambitionen vi har i dag kan vara för liten. Vi kommer säkert att behöva planera för fler framöver då vi siktar mot 80 000 invånare, säger Lorents Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!