De flesta av oss har sett tiggarna i sommar och i höst här i Skellefteå och på andra orter i landet. Hur de står på torget och vädjar om en penninggåva, mat eller kläder.
Helt klart är att romerna kommer bli kvar här i vinter. Privatpersoner, kyrkor och ideella föreningar rycker nu in. Någon mil utanför Skellefteå har hus ordnats till romerna.
Norran fick komma på besök där Peter Eriksson och Britt-Inger Lundqvist visar oss runt. Peter är föreståndare för LP-kontakt inom Pingstkyrkan som hjälper missbrukare. Britt-Inger är engagerad i resandeföreningen, RUNG, som sprider kunskap och information om resandefolket som är den största och äldsta gruppen inom minoriteten romer i Sverige.
På plats i huset finns även Hanna Modig som varit med om att starta en Facebookgrupp i Skellefteå till stöd för tiggarna.
När man går runt i det lilla huset så är det varmt och skönt inomhus. Huset är inte stort, men där finns ett litet kök och tältsängar är utställda.
– För oss är det en självklarhet att ställa upp och hjälpa dessa utsatta människor, säger Hanna Modig som är imponerad av gensvaret på Facebook. Många Skelleftebor visar verklig solidaritet.
Men Hanna säger att hon också upplevt baksidan med sociala medier.
– Det finns personer som inte anser att vi ska hjälpa tiggarna och de visar sitt missnöje på sociala medier. Det är inga snälla ord som används, säger Hanna.
Peter Eriksson och Britt-Inger Lundqvist poängterar att det är viktigt att även hjälpa romerna i Rumänien.
– Och så sker redan, själv ska jag åka till Rumänien och besöka ett hjälpprojekt som Pingstkyrkan står bakom. Många romer tvingas bo på soptippar, de är så fattiga att de aldrig skulle ha möjlighet att söka sig utanför landet, säger Peter som konstaterar att ge hjälp här i Skellefteå till de tiggare som nu finns här inte står i någon motsatssällning till att ge hjälp till de utsatta i Rumänien.
– Nu finns ju tiggarna här, vi måste visa medmänsklighet och hjälpa dom på plats.
Och trion som har varit med och iordningsställt det nya boendet är imponerade av gensvaret i Skellefteå.
– Det är otroligt många människor som vill ställa upp och hjälpa till. Nu vill vi engagera även företag, sjukvård, föreningar och ännu fler privatpersoner för att visa att vi här i kommunen står upp för de utsatta som finns här.
Peter Eriksson, Britt-Inger Lundqvist och Hanna Modig har som en vision i vinter att tiggarna ska få jobb.
– De vill ju givetvis inte tigga, de vill ha jobb. Kanske kan de få jobba med snöskottning, gallring i skogen eller annat.
Kvällen innan Norran var på besök i huset utanför stan så hölls en inflyttningsfest för romerna. Ett 30-tal personer deltog och klassisk Romsk mat stod bland annat på menyn.
– Vi hade det jättetrevligt, säger Peter.
Det handlar om nio personer som tillhör tre olika familjer som ska bo i huset. Inga barn finns med till Skellefteå.
– Barnen bor med släkten hemma i Rumänien. En av kvinnorna måste få ihop tusen kronor i månaden här i Skellefteå för att ett av hennes barn ska få nödvändig medicin mot en kronisk sjukdom, säger Peter Eriksson.