Sedan år 2010 har sjukfrånvaron för anställda inom Skellefteå kommun ökat från 4,5 procent till 5,4 procent, för helåret 2013.
Men inom socialkontorets verksamheter är siffran högre, med ett snitt på 6,76 procent. Mest sjukfrånvaro här har personalen inom äldreomsorgen, som landade på 7,15 procent förra året.
Joakim Dahlgren är ordförande för Äldreomsorgsklubben, Kommunal.
– Vi följer statistiken och ser med oro på utvecklingen, som ju går åt helt fel håll, säger han.
Vilka signaler får ni från era medlemmar?
– När det gäller den fysiska arbetsmiljön har mycket förbättrats med bättre hjälpmedel. Det som tycks vara ett problem i dag är den psykosocial biten, att stressen ökar.
Signalerna är att det blivit ”tightare”. Det är tufft att hinna med sina arbetsuppgifter, inte minst de som har med administration att göra.
– Det kan exempelvis handla om uppgifter som ska föras in i olika kvalitetssäkerhetssystem. Något många upplever går ut över tid som man vill ägna åt de äldre.
– Vi har påtalat detta för arbetsgivaren, som är medveten om problemet. Men nu gäller det att man verkligen tar tag i detta, säger Joakim Dahlgren.
Bilden att stressen ökar, delvis i relation till administrativa uppgifter, känner arbetsgivaren igen. Camilla Lindström är HR-chef vid socialkontoret.
– Vi försöker förenkla dessa bitar så mycket vi kan, men detta är ett område där Socialstyrelsen ställer höga krav på dokumentation, som ska följas upp.
Gör ni tillräckligt för att komma tillrätta med stressen?
– Vad är tillräckligt? Det är klart att mer resurser och personal skulle underlätta, samtidigt har vi de medel vi har. Det är inte heller så att pengar alltid är svaret, det kan handla om att arbeta smartare.
Jag föreställer mig att man redan vänt på ganska många stenar här?
– Jo, men det finns alltid mer att göra. Det utvecklas nya hjälpmedel, och möjligheten att använda ny teknik förbättras. Vi arbetar mycket med kompetensutveckling, för det är en viktig faktor som motverka stress.
Även om trenden går år fel håll, så är man långt ifrån bottennoteringarna år 2002, på över 18 procent, fortsätter hon.
– Men naturligtvis är det oroväckande, arbetsmiljö är inte heller ett arbete man kan bli färdig utan en fråga vi ständigt måste lyfta, säger Camilla Lindström.
Arbetar du inom äldreomsorgen – och upplever du att stressen ökar? Hör gärna av dig till Norran och berätta.
Stress bakom ökade sjukskrivningarAnställda inom välfärden ofta sjukaSjuksiffror stiger i vården