Skillnaden mellan en mindre incident och en allvarlig olycka kan vara hårfin när det kommer till bränder:
– Vid den här händelsen kan personalens agerande och gynnsamma omständigheter ha spelat in i att det gick så bra, säger Daniel Haarala, brandingenjör.
2011 utförde räddningstjänsten i Skellefteå en större översyn av kommunens fastigheter för handikapp- och äldreomsorg. Något som resulterade i en rejäl uppryckning från fastighetsägaren Skebos sida.
Men det är fortfarande stora skillnader i hur brandskydden ser ut.
Vid årsskiftet 2012 kom en ny bygglagstiftning med tuffare krav:
Exempelvis på sprinklersystem i boenden för personer med vårdbehov, samt tydligare krav på brandceller och brandtekniska installationer.
Den innebär att Skellefteås nya boenden Ömheten, Höjden och Sunnanäng har brandskydd av toppkvalitet.
– Men bygglagstiftning gäller inte retroaktivt, därför kan det ta tid innan samtliga boenden förbättras, säger Daniel Haarala.
Bland de gamla boendena finns färre brandceller, enklare brandlarm och endast hälften av samtliga äldreboendena har i dag sprinklersystem.
Vid Skärgårdshemmet saknas det. Trots att det påpekats i två av räddningstjänstens tillsynsrapporter.
– Vid vår senaste tillsyn i maj 2012 svarade kommunen att det planerades en större renovering 2015 då detta skulle åtgärdas.
I tillsynsrapporten från den 29 maj 2012 skriver Daniel Haarala:
”Ombyggnationen är dock inte fastställd. Räddningstjänstens sammantagna bedömning är därför att brandskyddet fortsatt inte är tillräckligt när det gäller Skärgårdshemmet.”
Vid tillsynen av boendet år 2011 fanns varken spisvakt, strömbrytare eller timer vid lägenheterna i gruppbostaden. Detta hade åtgärdats 2012.
Vid 2011 påpekades också att om lägenheter och gemensamt kök utgör samma brandcell, bör sprinklersystem installeras. Orsaken är att brand och rök annars snabbt kan sprida sig och vara svår att begränsa.
Så ser det alltså fortfarande ut.
– Men det finns också gynnsamma omständigheter vid boendet, exempelvis att det bara består av markplan och är relativt enkelt att utrymma, boendet har även ett bra brandlarm, säger han.
Daniel Haarala berömmer personalens agerande under tillbudet.
– De utrymde, larmade och stängde inne brand och rök precis enligt instruktionsboken. Deras insats var föredömlig, de gjorde precis allt som de skulle.
Men utgången kunde ha blivit värre:
– Nu startade branden i en lägenhet och kunde snabbt isoleras. Hade den istället startat i det gemensamma köket, där sprinklers saknades kunde den ha varit svårare att stoppa.
När har alla äldreboenden sprinklersystem?
– I dagsläget finns det på ungefär hälften, förhoppningen är att 75 procent har det inom ett par år. Men målsättningen är naturligtvis att samtliga får det så snart som möjligt.