Sågar utspel om brett samarbete

Moderaterna och Socialdemokraterna bildar en majoritetsregering. Den visionen har den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg. Lokalt i Skellefteå gör kommunalrådet Lorents Burman och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök tummen ner till idén.

Bestämt nej. Nej, Andreas Löwenhöök vill inte se en koalition i regeringsställning mellan hans eget parti Moderaterna och Socialdemokraterna.

Bestämt nej. Nej, Andreas Löwenhöök vill inte se en koalition i regeringsställning mellan hans eget parti Moderaterna och Socialdemokraterna.

Foto: Bestämt nej. Nej, Andreas Löwenhöök vill inte se en koalition i regeringsställning mellan hans eget parti Moderaterna och Socialdemokraterna.

Samhälle och välfärd2014-12-09 07:00

Gamla toppolitiker som tidigare statsministern Ingvar Carlsson och Bengt Westerberg kräver nu att nuvarande politiker tar sitt ansvar. Bengt Westerberg skrev i söndags på DN-debatt att oviljan att ens överväga en koalitionsregering mellan de två största partierna mer har med psykologi än realpolitik att göra.

Upplösta block skulle skapa både möjlighet att regera och en skarpare ideologisk debatt då de mindre partierna fick utrymme för att profilera sig hårt.

Olika linjer

Lorents Burman (S) och Andreas Löwenhöök (M) är inte alls inne på samma linje som Westerberg. På frågan om hur lösningen då ser ut om valresultatet blir ungefär densamma som vid valet i höstas så har oppositionsrådet Löwenhöök svaret att regelverket i riksdagen innan extravalet i mars måste förändras.

– Givetvis är det ett stort problem då Sverigedemokraterna hotar med att fälla även en Alliansbudget om inte invandringen minskar. Man måste förenkla för regeringar i minoritetsställning genom att partierna bara får rösta på sin egen budget en gång och inte som i nuläget två gånger. Det vill säga då Sverigedemokraterna sagt ja till sitt eget budgetförslag så får de inte rösta en gång till.

Andreas Löwenhöök ser också andra hotbilder om Moderaterna och Socialdemokraterna gör som i Tyskland, att samregera.

– Då finns det ju för lite opposition och alternativ, det skulle gynna extremistpartier.

Vill se ett ansvarstagande

Kommunalrådet Lorents Burman vill nu se ett stort ansvarstagande från de etablerade partierna på riksplanet och han får medhåll av Andreas Löwenhöök.

– Men jag ser det som uteslutet att kunna samregera med Moderaterna, de ideologiska skiljelinjerna är för stora, säger Lorents Burman.

Både från Moderaterna och Socialdemokraterna laddar man nu för en ny valrörelse på det lokala planet.

– Skellefteborna är ansvarstagande, de kommer gå till valurnorna i mars, jag tror inte valdeltagandet blir så mycket lägre än i höstas, säger Lorents Burman.

undefined
undefined
"Samarbete men inget mer" "Gärna samarbete i sakfrågor men ingen koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna". Så uttalar sig kommunalrådet Lorents Burman kring utspelen om att de två största partierna skulle bilda regering.
undefined
Bestämt nej. Nej, Andreas Löwenhöök vill inte se en koalition i regeringsställning mellan hans eget parti Moderaterna och Socialdemokraterna.

Bara skett vid ett tillfälle

Extra val bryter inte ordningen för de ordinarie valen. Dessa äger alltid rum vart fjärde år i september. Efter ett ordinarie val får extra val tidigast utlysas tre månader efter att den nya riksdagen samlats för första gången.

Ett extra val ska hållas inom tre månader efter regeringsbeslutet.

Efter demokratins genombrott i början av 1900-talet har endast ett extra val förekommit. Det var valet till andra kammaren den 1 juni 1958.

Den viktigaste valfrågan gällde då den allmänna tilläggspensionen (ATP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!