Så var det dyraste anbudet för att göra grunden till kulturhuset

”Vi står för våra beräkningar. Att bygga på gamla busstorget innebär en del svårigheter. Det säger produktionschefen på NCC - ett bolag som inte får göra grunden till kulturhuset.

Samhälle och välfärd2017-09-11 17:30

Som Norran berättade i lördags har en finsk koncern vunnit upphandlingen om kulturhusets grund. Dess regionchef medgav i en intervju att de brukar ta in rätt mycket utländsk arbetskraft för att få jobben att gå ihop.

Deras vinnande bud var cirka 33 miljoner.

Bakgrund: Här finns den intervjun

Ännu en anbudsgivare var NCC. De begärde 54 miljoner för att göra samma jobb, vilket var högst av alla.

– Jo, vi var dyrast den här gången, säger Hans Levander, produktionschef för nordligaste distriktet, som sträcker sig från Skellefteå och hela Norrbotten.

Hans Levander säger att bolaget står för sin beräkning och inte skulle göra den annorlunda även om de fick backa bandet.

– Vi har gjort en seriös bedömning och räknat noggrant. Vi ansåg att vi lade ett konkurrenskraftigt pris.

Trångt och bökigt

Vad NCC lade i vågskålen är att byggplatsen blir mycket trång. Dessutom ligger den mitt i stan, med dess trafik, signalljus och många gående och cyklister.

– När det är trångt om plats krävs det mycket planering, vilket kostar tid. Transporterna får också lite längre körtider på grund av trafiken. Sådant måste man räkna med i lönsamheten.

– Vi tror att platsen blir svårjobbad.

Hitta personal

I intervjun med Lemminkäinen sägs att det är svårt att få tag på svenska markarbetare.

– Det stämmer. Men vår erfarenhet är att stora och ovanliga uppdrag alltid lockar folk. Det har vi sett på nya vattenverket som vi gör, och som lett till att vi kunnat anställa många. Vi räknade med att kulturhuset också skulle locka. Folk vill vara med och skriva historia. Det är roligare jobb än vanliga dussinbyggen, säger Hans Levander.

Han säger att NCC jobbar med en egen stab av folk, och har man inte nog så tar man in personal som visstidsanställningar.

– Vi kan även låna in personal från andra delar av landet.

Hur kan då vinnande bolag bygga så mycket billigare?

– De kanske såg något i förfrågningsunderlaget som vi inte såg. Någon möjlighet att bygga smartare. De kan vara duktigare än vi är. Kanske är vi för lokala och tänker för traditionellt.

Kan otydligheter i förfrågningsunderlaget ha lett till olika tolkningar av vad som ska göras?

–Vi tyckte inte att det var några konstigheter i underlaget, säger Hans Levander.

Är ni besvikna att ni inte fick uppdraget?

– Visst är vi besvikna, vi vill i princip bygga allt vi lägger anbud på. Man investerar ju tid även i det. Men rent produktionsmässigt är det inget vi står och faller med. Vi har fullt upp med arbete ändå för vår personal, så hade vi fått uppdraget hade det inneburit en utökning av verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!