Räddningstjänsten har varnat för att man inte klarar tillförseln av vatten i händelse av stora bränder. Det bör därför köpas en flyttbar pump som monteras på ett flak och kan pumpa 10 000 liter vatten i minuten.
Den placeras i oljehamnen i Skelleftehamn, där den kan användas för att kyla cisterner om det blir brand. Den ska inom 30 minuter kunna flyttas om det uppstår stor brand på annat håll. Den får en slang som är en kilometer lång och 11 cm i diameter. Köpet går på cirka två miljoner.
Skogsbränder
Skogsbränder är ett tillfälle när pumpen kan användas. Vid den stora branden i Västmanland 2014 brann 13 800 hektar mark, och i Boden 2006 1 900 hektar.
Skellefteå kommun har en yta av 500 000 hektar skog, så rent teoretiskt finns stora ytor som Skellefteå räddningstjänst kan få i uppgift att släcka.
Utöver skog räknas Rönnskärsverken, Kuusakoski och oljehamnen upp som tänkbara ställen för svårsläcka bränder.
Översvämningar
Nästa investering är översvämningsbarriärer. Det är tuber i plast som rullas ut, fylls med vatten och bildar då en barriär mot översvämning. Som gamla tiders sandsäck, fast smartare.
Skellefteå kommun har inga sådana, och stället där man lånar är ett nationellt förråd i Värmland. Men det påpekas att många kommer att vilja låna där om det blir stora regnoväder.
Därför föreslås köp av barriärer som kan läggs på en sträcka av 600 meter, till en kostad av cirka 800 000 kronor.
Oljekatastofer
Tredje satsningen är oljelänsar och strandskyddsdukar. De används om ett fartyg börjar läcka. Önskemålet är att lägga ut dukar och länsar för att hindra oljan för att nå stranden.
Tidigare kunde man låna sådant från Umeå, men förrådet har flyttat till Härnösand, vilket anses för långt bort. Det föreslås ett köp av 2 500 meter strandskyddsduk och 1 000 meter engångslänsar, till en kostnad av cirka 600 000 kronor.
Utan vatten och avlopp
Till sist påtalas riskerna om dricksvatten- och avloppssystemen slås ut. Det föreslås att man köper 35 stora vattentankar som är uppvärmda så att folk kan komma och hämta vatten även på vintern.
Det behövs också 3 600 vattenpåsar på fyra liter som man kan hämta hem vattnet i.
Det köps också in påsar för avföring när man inte kan spola i toaletten.
Påsarna sätts i toalettstolen och knyts igen och slängs i soporna när de använts. De är i första hand tänkta att delas ut till äldreboenden, förskolor och andra inrättningar där det finns mycket folk.
- Skulle det bli aktuellt att lägga avföring i soporna skulle också sophämtningen ske oftare än idag, förklarar Stefan Johansson, vatten och avfallschef.
Begär extra pengar
Alla dessa köp sade tekniska nämnden ja till, men flera av dem vill man ha extra pengar till från kommunfullmäktige.
När det gäller pumpen så kan man ta det från anslaget till räddningsfordon, men det måste fullmäktige godkänna.
Totalt kostar den nämnda utrustningen 4 450 000 kronor.