Så ska parken vid älven se ut

I veckan pågår sista rycket för arbetena vid älvbrinken i Skellefteå. Från och med måndag släpps du som besökare in och hela juli ska Skellefteås nya aktivitetsspark vara öppen.

Vyn nedströms kan se ut så här. Vattenspegeln är dock struken, det blir vattentorg istället med fontän. Illustration: Ramböll.

Vyn nedströms kan se ut så här. Vattenspegeln är dock struken, det blir vattentorg istället med fontän. Illustration: Ramböll.

Foto: Vyn nedströms kan se ut så här. Vattenspegeln är dock struken, det blir vattentorg istället med fontän. Illustration: Ramböll.

Samhälle och välfärd2016-07-01 07:30

Fast aktiviteterna får du skapa själv, för hela parken kommer att vara färdig först på försommaren 2018.

Det som sker nu i juli är att byggjobbarna från NCC städar upp efter sig, och området blir tillgängligt även om det inte är klart.

Missa inte: Här är bilderna från bygget

Vid Norrans besök vattnas det nyligen lagda gräset på slänten ner från restaurang Bryggargatan. Sand läggs i volleybollplanen där du kan spela i sommar om du kan tänka dig ett fiktivt nät.

Annan passande aktivitet är att sitta på terrasserna för att sola, lyssna på musikframträdandena som ska vara från en flotte eller titta på folk.

Vill du titta på växter får du däremot vänta. Förutom det nämnda gräset finns ännu inget grönt i den blivande parken.

Kajen förlängs

Öppethållandet är bara i juli. Från augusti spärras området av igen, och byggandet fortsätter.

– Då ska vi i första hand förlänga kajen, säger parkchef Zandra Nordin. Nuvarande kaj var byggd 2009, och nu ska vi förlänga ytterligare en bit nedströms. Det gör vi för att få mera yta.

Därefter börjar terrasseringen av mark som ligger söder och öster om bryggeriet. Där anläggs ett vattentorg med fontäner som är ljud- och ljussatta.

I vattnet kan barn leka och vuxna svalka fötterna. Vattnet kommer att vara uppvärmt av spillvärme från Stadshuset.

Hängmattor

Nedströms från vattentorget blir det ytor för relax, med bland annat hängmattor.

Ännu längre åt öster blir det sandlek och lekpark.

- Ju längre nedströms vi kommer desto smalare är älvbrinken och desto högre är branten upp mot Strandgatan. Vi kommer att få bygga stödmurar och terrassera upp marken för att allt ska rymmas, säger Zandra Nordin.

10 miljoner i år

För parkprojektet finns 10 miljoner budgeterat det här året och 18 miljoner 2017.

– Vi håller på att detaljprojektera för nästa säsongs byggande. Det är inte säkert att pengarna räcker till allt vi hade tänkt. I så fall får vi lov att lämna något som ligger upp mot gatan, så det är lättare att slutföra ett annat år. Kanske blir det utsiktsplatsen mot Skeppargatans förlängning som då stryker på foten.

Inget bad

Vi slår oss ner på ett av trädäcken och Zandra Nordin talar om hela parkprojektet.

– Det var bestämt redan när vi byggde om stadsparken. Om den är vår finpark, kan man säga att vi får aktiviteterna här nere.

Parken har formgivits av konsultförtaget Ramböll.

– Vi har dock gjort vissa ändringar. Det fanns förslag om ett bad som skulle vara inhägnat med bryggor, men det har utgått helt. Det är för strömt i älven, säger Zandra Nordin.

Raka linjer

Precis som i stadsparken blir gestaltningen rätt stram, med raka linjer.

– Vi tar igen Skellefteås form som rutnätsstad. Gångstråken går i raka linjer, och i förlängningen av varje gångstråk har vi en pergola ner mot vattnet för att få en hållpunkt.

Det blir måttligt med växtlighet i den etapp som hittills byggts, bara på några få platser blir det gräs eller planteringar.

Utöver kommunens park har det skapats många fina platser för utesittning vid Brygg Club och Café. De är byggda av fastighetsägaren Skellefteälvens fastigheter och togs i bruk för en vecka sedan.

Strandgatan klar

Vi lämnar strandbrinken via den stora trappen upp mot gatan. Här finns också en hiss och offentliga toaletter.

Slutputsen av Strandgatan pågår för fullt.

– Den ska i stort sett stå klar till semestern, säger Zandra Nordin.

Projekten vid älven har varit kritiserade för att gå långsamt. Zandra Nordin säger att gatuarbetena berodde på att det skulle byggas på älvbrinken och massor av ledningar skulle flyttas.

Ledningarna hade sju olika ägare, som själva skulle bekosta just sin flytt, vilket gjorde hela projektet komplext.

Läs också: Här är mer om kritiken

– Arbetena skulle anpassas både till byggandet av de två nya husen, och till den verksamhet som sedan startade och ständigt skulle vara tillgänglig. På så vis blev grävningarna tidsödande och vi tycker inte att det tog lång tid, snarare tvärtom.

Strandgatan har nu ett förlängt gångfartsområde och många nya cykelställ med tak.

Trångt i parken

Men även byggandet av parken är ett utdraget projekt. Det pågår från hösten 2015 till försommaren 2018, nästan tre år alltså.

– Här handlar det om att området är så trångt. Vi måste bygga från väster till öster, så att vi inte kör sönder det som redan är klart. Därför byggs det relativt småskaligt så att alla byggjobbare, deras maskiner och material ska ha plats, säger Zandra Nordin.

Hon tillägger att pengar har budgeterats över flera år, vilket inneburit att man delat upp arbetena i etapper.

undefined
Vyn nedströms kan se ut så här. Vattenspegeln är dock struken, det blir vattentorg istället med fontän. Illustration: Ramböll.
undefined
Så här är det tänkt att parken ska se ut. Illustration: Ramböll.

Byggandet

Ledningar flyttades 2014.

Strandgatan byggdes om 2015-2016.

Parken byggs 2015-2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!