Rekordmånga elever skolkar: Var tionde gymnasieelev i Västerbotten blir av med studiebidraget

Av landets gymnasieelever får 8.7 procent studiebidraget indraget på grund av skolk. I Västerbotten är det vanligare att skolka än i landet i stort, medan det i Norrbotten är färre gymnasieelever än för genomsnittet i Sverige som skolkar.

 I Skellefteå har 324 gymnasieelever blivit av med studiebidraget på grund av skolk.

I Skellefteå har 324 gymnasieelever blivit av med studiebidraget på grund av skolk.

Foto: Jessica Gow/TT

Samhälle och välfärd2019-07-09 17:30
undefined
I Skellefteå har 324 gymnasieelever blivit av med studiebidraget på grund av skolk.

Det gångna läsåret har antalet gymnasieelever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk ökat jämfört med föregående läsår. I Skellefteå är det 324 elever som blivit utan studiebidrag, enligt Centrala studiestödsnämnden. Det motsvarar drygt var tionde elev.

Enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN, är det de fristående skolorna som står för ökningen av ogiltig frånvaro, medan andelen som skolkar varit oförändrad på de kommunala skolorna.

– På friskolorna ser vi både ett ökat antal elever och en högre andel med ogiltig frånvaro. Det får genomslag på andelen med indraget studiebidrag totalt sett, säger Andreas Dahlkvist, analytiker hos CSN, i ett pressmeddelande.

Vanligare med skolk i Västerbotten

I Västerbottens län har en tiondel av eleverna fått studiebidraget indraget på grund av skolk, bara Stockholms län och Gotlands län har fler gymnasieelever som skolkar. I Norsjö och Robertsfors har ingen elev blivit av med bidraget, medan det i Malå är 16.7 procent av eleverna som skolkar och fått studiestödet indraget.

Det är betydligt fler pojkar än flickor som skolkar. Lite drygt en tredjedel av de som skolkar är flickor. Enligt CSN är det är vanligare bland utländska medborgare att skolka, än bland svenska medborgare.

I Norrbotten är det färre andel gymnasieelever som skolkar än genomsnittet för landet. I Norrbotten skolkar 6.1 procent av eleverna. I Arvidsjaur har åtta elever blivit av med bidraget, medan alla i Arjeplog får behålla studiebidraget.

Tråkiga ekonomiska konsekvenser

Det är elfte året läsåret i rad som andelen med indraget bidrag ökade. Den ogiltiga frånvaron kan få tråkiga ekonomiska konsekvenser. Av dem som fått återkrav är det drygt en tiondel som inte betalar och därför hamnar hos Kronofogden.

– Vi jobbar mycket med detta. Vi ringer upp unga personer som riskerar att få sina krav överförda till Kronofogden. Vi försöker lösa problemet med avbetalningsplaner, vilket ofta har god effekt, säger Andreas Dahlkvist, analytiker vid CSN, till TT.

Andel elever med indragen studiehjälp 2018/2019

Malå 16.7

Norsjö 0

Robertsfors 0

Skellefteå 11.9

Arjeplog 0

Arvidsjaur 4.1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!