Ny utbildningsform för vårdstudenter: ”Äldreomsorgens medarbetare kom med idén”

Studenter inom hälso- och sjukvård i Skellefteå får chans att jobba i team på äldreboende under utbildningstiden. ”Det här är fantastiskt bra”, säger Tomas Hedström.

Samhälle och välfärd2017-10-19 15:26

Han är chef på äldreomsorgens utvecklingsenhet, Skellefteå kommun, och säger att det handlar om ett pilotprojekt i regi av Skellefteå kommun där man sökt medel från Vinnova. Projektet ska pågå från den 1 november i år till juni 2019.

– Studenterna ska jobba som man gör i arbetslivet och det här finns inte i det kommunala Sverige någonstans, säger Tomas Hedström.

Skellefteå kommun satsar lite drygt 1,7 miljoner kronor samt cirka 300 000 kronor i ren arbetstid från äldreomsorgen under åren 2018 och 2019. Tanken är att Vinnova Frön ska gå in med 2,1 miljoner kronor under samma tidsperiod.

Satsningen kallas Kubisk. Rent konkret ska studenter vid Umeå universitet som läser till sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut och dietist jobba i studentteam, så kallat interprofessionellt lärande. Varje team består av en mix med olika professioner. Läkarstudenter ska också ingå två halvdagar varje vecka och teamen ska arbeta på Regnbågens äldreboende i Skellefteå.

– Det här kräver en hel del från vår sida, men även från universitets sida och vi måste anstränga oss allihopa, säger Tomas Hedström.

Formen ska göra studenterna bättre rustade för arbetslivet, vilket i sin tur borgar för ökad kompetens med en helhetssyn på patienterna.

– Idén kommer från våra medarbetare inom äldreomsorgen. För studenterna är det bra och som arbetsgivare blir vi bättre, menar Tomas Hedström och tillägger:

– Vi ser det som en självklarhet att det här ska kunna bli permanentat eftersom det är ett stort värde för våra patienter men också för våra medarbetare.

Studenterna ska jobba som man gör i arbetslivet och det här finns inte i det kommunala Sverige någonstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!