Vädret hittills i vinter har varit halkigt och isigt. Precis som flera år tidigare. Denna vädertyp ger nu tekniska nämnden upp inför.
"Vi har sedan länge kunnat stoltsera med att vara en saltfri kommun. Men nu är nog den tiden förbi om vintrarna ska fortsätta vara milda" skriver tjänstemännen som kom med förslaget.
Problemet är att befintlig sandning anser dyr och oftast ineffektiv. Gruset smälter ner i isen, nytt vatten rinner till vid sidorna och fryser nästan omgående över gruset.
Nådde Umeå i fjol
Längre söderut i landet är den här vädertypen bekant och en metod som började användas i Tyskland, och sedan vandrat upp genom Sverige ska nu provas. Den användes i fjol i Umeå för första gången.
Metoden kallas sopsaltning. Den innebär att en liten traktor, redskapsbärare, har en sopvals framtill som borstar bort snö och modd. Baktill finns en saltkärra som strör ut salt på den is som borstats fram. Den mjuknar då och ger ett säkrare väglag.
Två försökssträckor
Sopsaltning ska nu provas på två försökssträckor. Dels en gång- och cykelväg mellan Morö Backe och handelsplats Solbacken. Dels längs Torsgatan hela vägen bort till Moröhöjden och vidare till ridhuset.
Politikerna var inte eniga om försöket när tekniska nämnden fattade detta beslut. Vänsterpartiets Filip Palukka var emot, han vill av miljöskäl inte att man stör ut salt. Han fick dock ingen annan politiker med sig.
Särskild utrustning
Ansvarig för halkbekämpning är Lars Pettersson, verksamhetschef på gator och parker.
– Vi har beställt en särskild utrustning för det här försöket. Det är en saltkärra som vi kan dra efter den traktor som kör sopvalsen, säger han.
– Men den har inte kommit, och därför har vi nu börjat så smått ändå. Men då kör vi med två traktorer.
Lars Pettersson tillägger att man inte bara kommer att testa "ren" salt.
– Vi ska också prova att använda en blandning av salt och sand.
Vi kommer också att prova en blandning av salt och sand