– Vi har inte tagit något toxinprov i Södra Lidsträsket, men förutsättningslöst så säger vi att det kan finnas toxiner i vattnet och därför ska små barn och hundar undvika att få i sig det, säger han.
Bo-Göran Persson säger att det däremot inte är någon fara att fiska i algrika vatten eller att äta fisken i de sjöarna där algblomning förekommer.
När det gäller Södra Lidsträsket kom rapporten om algblomningen förra veckan. Men trots att det är giftalger kommer man inte att ta något algtoxinprov i sjön, däremot ska orsaken till algblomningen utredas.
– Vi brukar inte alltid ta toxinprov vid algblomning och om jag har förstått det rätt, så håller algblomningen där på att ha blommat ut och då kan det vara svårt att bekräfta förekomsten av algtoxiner. Men om det har bildats algtoxiner, så kan de ändå finnas kvar även om blomningen har stannat av.
Vad beror algblomning på?
– Vanligaste orsaken är att det är mer näringsämnen i vattnet, ofta kopplat till människan från till exempel industrier, jordbruk eller enskilda avlopp.
Han tillägger att det i sommar kommit rapporter om fler sjöar med ökad algblomning som man inte känt till tidigare och säger att kommunen är angelägen om att få in rapporter där det kan misstänkas förekomma algblomning.
– Är det någon som ser väldigt grönt, brunt eller grumligt vatten i någon sjö så vill vi att de hör av sig till oss. Målsättningen är att vi inte ska ha algblomning i våra sjöar, men vi har ingen möjlighet att kontrollera alla sjöar själva.
Så kan algblomning åtgärdas:
Limnolog Bo-Göran Persson berättar vilka åtgärder som kan komma i fråga.
– Vi registrerar vilka sjöar i kommunen det är som har kraftig algblomning och så tar vi vattenprover för att undersöka främst mängden av näringsämning i de sjöarna, säger han.
Om det handlar om förhöjda halter av näringsämnen så kan man prioritera tillsynen av enskilda avlopp, jordbruk och eventuell industripåverkan vid de sjöar som det rör sig om.
– Vid tillsynen så kan vi också ställa krav på förbättringar av till exempel enskilda avlopp, gödselhantering med mera. Det är för att minska tillförseln av främst fosfor till vattnet i den aktuella sjön, säger han.
Men boende och jordbrukare i närområdet till en sjö med algblomning kan också välja att engagera sig i åtgärder för att motverka och råda bot på problemet.
– Man kan bilda en vattengrupp med boende och jordbrukare som, i samverkan med kommunen som rådgivare, gör åtgärder för att minska algblomningen, säger han.
Är det någon som ser väldigt grönt, brunt eller grumligt vatten i någon sjö så vill vi att de hör av sig till oss.
Varnar för algblomning – prover ska analyseras: ”Man bör hålla sig från sjön”