– Varje förvaltning har en representant i nätverket, säger Alexandra Sundberg, handikappkonsulent och en av de tidigare projektdelägarna.
När jämställdhetsprojektet avslutades förra året, presenterades en del av resultaten. Det handlade bland annat om föreläsningar som genomförts för personalen, och om arbete med attityder, att lyfta medvetenheten om jämställdhet. Bland de konkretare resultaten syns i dag tydligare checklistor för de politiska nämnderna, som numera bättre måste redogöra för statistik på området: Hur de garanterar likvärdig service till medborgarna, oavsett kön. Under projektiden producerades även filmen ”Spelar kön någon roll?”.
Hur arbetar nätverket i dag?
– Vi träffas minst en gång i kvartalet. Men däremellan kommunicerar vi fortlöpande, bland annat via ett forum på kommunens intranät, säger Alexandra Sundberg.
I helgen är hon sig i Malmö för att delta i Nordiskt Forum 2014, New Action on Womens Rights. En konferens som arrangeras av de nordiska ländernas kvinnorörelser. Här deltar bland annat kommuner och länsstyrelser, som berättar om hur de arbetar med jämställdhet.
Alexandra ser särskilt fram emot att inspireras av arbetet inom kommuner av jämförbar storlek med Skellefteå.
– Det finns mycket man kan göra med begränsade resurser, det gäller bara att hitta konstruktiva lösningar.
Hon utlovar även uppdateringar från konferensen på facebooksidan ”Skellefteå - en plats för kvinnor”. En sida som lyfter jämställdhetsfrågor.
Vad är den viktigaste jämställdhetsfråga i kommunen i dag?
– Övergripande skulle jag säga, vi får inte tappa jämställdhetsperspektivet nu i arbetet med 2030-visionen, och i arbete med kulturhuset och planeringen av Älvsbrinken, säger Alexandra Sundberg.
Här hittar du Alexandras inlägg på facebooksidan ”Skellefteå - en plats för kvinnor.”
Är du nyfiken på filmen ”Spelar kön någon roll?”, så se den här!