Det är strålande väder när den rullande biblioteksfilialen, Barnens bokbuss, startar dagens tur. I lasten har de ungefär 3 000 titlar med böcker. Vid ratten sitter Henrik Westerlind och vid hans högra sida sitter bibliotekarien Katrin ÅbergLundström.
För Katrin är det en självklarhet att alla ska få möjlighet att läsa.
– Det finns en massa byaskolor som inte har något bibliotek och då är det bra att vi kan erbjuda dem läsning. Statistiken visar att utlåningen har gått ner, men min uppfattning är att barnen har blivit mer intresserad av att böcker. Förr var det ett tvång att läsa, men nu är det frivilligt och då blir det roligare. Det här är det mest positiva jobb man kan ha. Att arbeta på bokbussen är som ett andningshål för mig. Jag längtar till jobbet varje morgon, säger hon.
Dagens första stopp är på förskolan Tussilago i Gummark. Tre ivriga barn kliver in i bussen tillsammans med barnskötaren Lina Karlsson.
– Det här är en högtidsstund för barnen. Vi brukar passa på att låna en hel korg med böcker. Det är en himla bra service att bussen kommer till oss, säger Lina Karlsson.
På Äventyrsskolan i Gummark står några tjejer och vinkar till dem när Henrik Westerlind svänger in den stora bussen på skolgården.
– Alla blir glada när bokbussen kommer, säger han.
Barnens bokbuss är populär och hade över 14 000 besökare, som lånade mer än 70 000 böcker, under 2013 Stoppet på skolan är relativt långt och en strid ström av barn besöker bussen. Som mest är det ett 30-tal barn som trängs i bussen.
Utan stress tar Katrin ÅbergLundström sig tid att hjälpa de som har frågor, en i taget.
– Här på skolan i Gummark läser de mycket. Det är tack vare engagerade lärare. Hit är det alltid roligt att komma, säger hon.
För tio år sedan gjordes förändringar i bokbussverksamheten. Två bussar blev en och bussen som hade vuxenböcker drogs in. Kvar blev Barnens bokbuss. Henrik Westerlind var med om den stora förändringen.
– Från början var det hemskt. Vi svek de trogna låntagarna på landsbygden. Vi svek en hel generation av läsare. Jag tyckte att man skulle ha satsat på fler bokbussar istället för att dra ner.
När bussen färdas mot Myckle, längs en smal och krokig grusväg, berättar Henrik Westerlind att han egentligen är ganska optimistisk inför framtiden.
– I delar av södra Sverige satsar man på bokbussar. När vi bygger nytt kulturhus i Skellefteå tror jag på en kulturrusch och då kommer det att bli fler bokbussar även här. Bokbussen är framtiden.
Sista stoppet för dagen är på Spiltans förskola i Myckle. Förskoleläraren Maria Degerfeldt och barnen Alva Hedblad och Anton Waleij plockar bok efter bok från hyllorna och många böcker blir det.
– Det här är rekord, säger Maria Degerfeldt och får hjälp av barnen att bära ut de 73 låneböckerna.
Tillbaka på Stadsbiblioteket parkerar Henrik Westerlind bokbussen. Dagens runda är klar.
– Det här är det bästa jobb som jag någonsin har haft, säger han.