Möte för att förbättra kommunikationen

"Ett Skellefteå för alla" heter det i kommunens plan för handikappolitiskt arbete. Men även med goda intentioner spricker ofta arbetet ifall man inte för en ständig dialog.

Rundvandring. Kommunen visade upp lokalerna för föreningarna. Vilket väckte ännu fler frågor bland föreningarna. Foto: Håkan Öberg

Rundvandring. Kommunen visade upp lokalerna för föreningarna. Vilket väckte ännu fler frågor bland föreningarna. Foto: Håkan Öberg

Foto: Foto: Håkan Öberg

Samhälle och välfärd2014-11-25 22:59

Därför valde Skellefteå kommuns kommunikationsavdelning att bjuda in de olika funktionshinderföreningarna för att visa hur de arbetar och för att ta in synpunkter på hur kommunikationen fungerar för de med nedsatt funktion. Bland de inbjudna fanns Personskadeförbundet, Reumatikerförbundet, Demensförbundet, Synskadades riksförbund Skellefteå och Fibromyalgiförbundet.

"Jättebra grejer"

– Det är flera av de här sakerna som ni tagit upp som jag inte hade någon aning om. Det är ju jättebra grejer. Vi blir mycket nöjda varje gång som vi får in idéer och förbättringsförslag, säger Andre Ahlard, chef för kommunens kundtjänst.

Kommunens kundtjänst och kommunikationsavdelning fick både kritik och beröm för sitt arbete. Framför allt undrade en av de inbjudna varför återkopplingen är så pass låg som den är. "Vore kommunen en privat industri så skulle den gå under. Man skulle inte kunna sälja en enda pryl med samma bemötande som man får från kommunen", sa en av de mer kritiska rösterna.

– Vårt mål är att man ska få återkoppling inom tre dagar. Som det är nu får 77 procent som kontaktar oss det. Men det är så klart på tok för lågt, säger Andre Ahlard.

När det gällde hinder som var mer kopplade till specifika funktionshinder var det Synskadades riksförbund som hade mest att ta upp när det gäller kommunens förmåga och oförmåga att kommunicera.

– När jag är inne på hemsidan, framför allt när jag vill ha tag på vissa enskilda dokument, så kan man få ett inscannat dokument, och då fungerar inte mina verktyg för högläsning. Senast var det ett fullmäktigeprotokoll, säger Mats Rönnblom från synskadades riksförbund.

Man ifrågasatte också bland annat varför inte kommunens egna datorer som är tillgängliga för allmänheten i Brinkens entré är utrustade med förstoringsprogram och skärmläsare för synskadade och helblinda. Alla förslag antecknades med entusiasm av kommunens representanter.

– Det är bra att mötas så här när man inte är jättemånga samtidigt. Det blir ett bra sätt att faktiskt föra en riktig dialog med kommunen, säger Torgny Karlsson från synskadades riksförbund.

Det är bra att mötas så här när man inte är jättemånga samtidigt. Det blir ett bra sätt att faktiskt föra en riktig dialog med kommunen.

undefined
Rundvandring. Kommunen visade upp lokalerna för föreningarna. Vilket väckte ännu fler frågor bland föreningarna. Foto: Håkan Öberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!