Mat: Storköket Arom brottas med underskott

Storköket Arom brottas med underskott. Enligt måltidschef Peter Lundmark beror det på att intrimning av rutinerna har tagit tid.

Foto: Foto: Ulrika Andersson

Samhälle och välfärd2016-03-10 06:15

Köket redovisade ett minusresultat på 1,6 miljoner kronor för 2015. Nu har ordföranden i den gemensamma måltidsnämnden kallat till ett extra sammanträde för att ändra budgeten 2016 och presentera en handlingsplan.

Läs även: Här lagas de äldres mat

– Huvudorsaken till underskottet är minskad försäljning av mat till landstinget. Vi lade en budget utifrån antalet vårdplatser 2011–2013, men de har minskat sedan dess, säger Peter Lundmark.

Samtidigt har köket fått ytterligare tre äldreboenden att leverera mat till, vilket ger mer intäkter. Kostnaderna för personal har också minskat med två miljoner kronor i den nya budgeten.

Enligt Peter Lundmark beror det på att verksamheten nu börjar ha den bemanning som den ska ha. Vid starten behövde man ta in extra bemanning.

Man har även höjt priserna för landstingets portioner liksom kaféverksamheten.

Trots det står det i handlingsplanen att det blir en utmaning för verksamheterna att klara budgeten.

– Allt är fortfarande väldigt nytt. Det är en utmaning tills vi har trimmat organisationen och hittat rutiner, och vi måste ha respekt för den tiden, säger Peter Lundmark.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!