Många barn känner oro inför julen

Under julhelgen kontaktar runt 1000 barn och unga i Sverige Bris, Barnens rätt i samhället. Vuxnas alkoholkonsumtion, ekonomisk utsatthet och familjekonflikter utgör oro för många barn. För barnen kan ensamheten bli extra påtaglig under jullovet.

Barn oroar sig bland annat för vuxnas alkoholkonsumtion inför julhelgen, uppger Bris, Barnens rätt i samhället.

Barn oroar sig bland annat för vuxnas alkoholkonsumtion inför julhelgen, uppger Bris, Barnens rätt i samhället.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Samhälle och välfärd2019-12-23 08:00
undefined
Barn oroar sig bland annat för vuxnas alkoholkonsumtion inför julhelgen, uppger Bris, Barnens rätt i samhället.

Julen sägs vara barnens högtid med tindrande ögon och spänd förväntan på tomten – men så ser det inte ut för alla. För vissa kan julen vara den värsta tiden på året. Redan nu börjar barn och unga som är oroliga inför julhelgen att kontakta barnrättsorganisationen Bris.

– Samtalen handlar ofta om ensamhet, då är det viktigt att tänka på att de barn som upplever utsatthet under julen oftast gör det andra dagar på året också, men den blir mer påtaglig under julen då skolan tar uppehåll, säger Maria-Pia Cabero på Bris.

Familjekonflikter blir extra påtagliga

Under julen tillbringar många barn mer tid än vanligt med sin familj, vilket kan bädda för konflikter.

– Om man inte har det bra hemma, utan det är mycket bråk och konflikter, så blir loven en extra jobbig tid. Samtalen kan också handla om oro för att familjens pengar inte räcker, berättar Maria-Pia Cabero.

”En del barn säger; ”Inte ens på julafton kunde hen hålla sig nykter” till exempel.”

Oro för vuxnas alkoholkonsumtion

Oron hos barnen kan handla om att man är orolig om föräldern ska dricka alkohol under julen. Men Maria-Pia Cabero poängterar samtidigt att det inte bara är specifikt under julen som den oron finns där.

– Ett vanligt samtalsämne är vuxna som dricker för mycket. Även här är det viktigt att tänka på att de här barnen troligtvis upplever föräldrar som dricker för mycket även andra dagar under året, men att besvikelsen för barnen blir större kring jul. En del barn säger; ”Inte ens på julafton kunde hen hålla sig nykter” till exempel, berättar hon.

Bris har öppet varje dag under hela julen. Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Telefonen är öppen 14-21 alla dagar. Det är gratis och du kan vara anonym om du vill.

För dig som är vuxen och har frågor eller vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn kan ringa Bris vuxentelefon om barn på 077-150 50 50. Telefonen är öppen vardagar mellan klockan 9-12.

Efter jul-och nyårshelgerna ökar antalet kvinnor som söker stöd hos Guldstadens kvinnojour. Läs mer om det här:

”Stor ökning av kvinnor som behöver stödsamtal”
Bris tips till vuxna som firar jul tillsammans med barn

• Var en god förebild. Kanske går det till exempel att låta bli alkohol på julen.

• Bygg en bra relation och en bra dialog med barn i din närhet. Då är det större chans att barnet berättar om något inte känns bra.

• Reagera. När du ser att ett barn mår dåligt eller bli utsatt på något sätt, se till att du tar en stund med barnet och frågar hur hen mår. Stanna upp och visa att du lyssnar. Stå kvar, även om barnet berättar saker som känns jobbiga att höra på. Förmedla till barnet att du som vuxen kan hjälpa.

• Skam- och skuldbelägg inte barnet. Många barn tar på sig stort ansvar för vuxnas beteende och lägger ofta skuld på sig själva. Därför är det viktigt att avlasta barnet i det.

• Agera. Du som vuxen bör agera direkt om du ser att ett barn far illa. Det kan handla om att säga till andra vuxna som beter sig illa, eller att till exempel se till att ett barn får stöd från socialtjänsten om hen behöver skydd.

• Sök stöd. Ibland kan det vara svårt att veta hur du som vuxen ska agera. Alla vuxna som känner oro för ett barn i sin närhet kan ringa Bris vuxentelefon och få råd och stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!