Lorents Burman besviken: ”Det är givetvis en statistik som är dyster”

Inte ett enda jobb inom de statliga affärsverken är utlokaliserat till Skellefteå. För 20 år sedan fanns det 208 jobb inom denna sektor i kommunen. ”Det är givetvis en statistik som är dyster, vi måste vara självkritiska, vi har inte gjort tillräckligt för att locka hit jobb inom denna sektor”.

Samhälle och välfärd2016-02-27 10:00

Det konstaterar kommunalrådet Lorents Burman som blir en aning förvånad över den dystra statistiken när det handlar om statliga jobb i Skellefteå. Att 1000 arbetstillfällen försvunnit på 20 år inom den statliga sektorn gör givetvis politikerna bekymrade.

– Framförallt då vi vill växa till 80 000 invånare år 2030. Fler akademikerjobb behövs till kommunen.

Kalla fakta är att de statliga affärsverken helt lyser med sin frånvaro i Skellefteå. Tittar man på statligt ägda företag och organisationer så fanns det 1994 1 492 arbetstillfällen inom denna sektor i Skellefteå. År 2014 handlade det om 587 jobb.

Kikar man däremot på statlig förvaltning är bilden en aning annorlunda. Inom denna sektor har faktiskt fler arbetstillfällen skapats. Från 677 jobb år 1994 till att år 2014 handla om 839 jobb.

Hoppas på ministern

Sammantaget är bilden dyster erkänner Lorents Burman och han idkar självkritik.

– Vi har som kommun gjort för lite vad gäller uppvaktningar och påstötningar mot statsmakterna. Regementsorter har historiskt sett haft det lättare att "ragga" utlokaliserade jobb. Men allt går inte att skylla på att vi inte haft något regemente.

Lorents fortsätter:

– Här i vår region har vi ju fått slåss för att behålla de statliga jobb vi har. Nu hoppas jag på en förändring från den nuvarande regeringen. Tydliga signaler kommer från civilministern Ardalan Shekarabi att utlokaliseringar ska ske och då ska vi hålla oss framme. Jag har själv fört samtal med ministern om detta och att vi i Skellefteå är i stort behov av denna typ av arbetstillfällen.

Det förra kommunalrådet Bert Öhlund anser också att kommunen borde ha gjort mer.

Omvärldsbevakning

– Framförallt borde vi haft en bättre omvärldsbevakning. När vi får nys om att utlokaliseringar är aktuella så måste man direkt hugga och visa att Skellefteå är en bra ort för lokalisering.

Bert Öhlund konstaterar att det inte alltid varit lätt att agera mot statsmakterna.

– Skellefteå är en rik kommun, många andra kommuner har hittat bra argument i sin utsatthet. Men visst måste vi vara självkritiska.

Förekom det då under Bert Öhlund tid som ledande politiker att statsmakterna uppvaktades med krav och önskemål om utlokalisering av statliga jobb.

– Under en period skulle ett nytt stort fängelse byggas och då var vi på tårna. Någon sådan etablering blev det dock aldrig här.

Väljer bort Skellefteå

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök, Moderaterna, anser också att kommunen måste vara mer på hugget när det gäller statliga jobb.

– Ett exempel där vi inte agerade nog kraftfullt var då Migrationsdomstolen hamnade i Boden för några år sedan. Vad gäller den etableringen skulle vi ha handlat mer kraftfullt.

Andreas Löwenhöök anser också att skulle omvärldsbevakningen vara bättre finns det större chanser att agera i ett tidigt skede.

– Bekymren är stora som det ser ut nu. Det kan vara så att en familj vill flytta till Skellefteå, den ena parten får exempelvis arbete som civilingenjör och den andra parten är akademiskt utbildad för jobb inom statlig sektor. En sådan familj kan tvingas välja bort Skellefteå om de går i flyttankar, det blir bara den ena hälften som får arbete inom det man är utbildad för.

Efterlyser fler statliga jobb till Skellefteå – ”hur tänker kommunstyrelsen agera?”Tusentals statliga jobb har försvunnit i norr – omvänd regionalpolitik ligger bakom, enligt forskareI den här lilla kommunen har man lyckats – 400 statliga jobb är utlokaliseradeIngen handlingsplan finns i SkellefteåMinistern: statlig närvaro viktig för sammanhållningen i landet – ”det handlar om statens legitimitet”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!