Håkan Nilsson, sektionsordförande inom Kommunal, konstaterar att detta faktum givetvis har rört upp känslorna.
– Det centrala avtalet som ger en dryg tusenlapp i ökad lön är från arbetsgivarhåll skräddarsytt för äldreomsorgen. I de lokala förhandlingarna har vi nu fått igenom att 820 kronor i snitt ska gå till alla de som jobbar inom handikappomsorgen, även de som inte har undersköterskeutbildning.
Målet för facket var att samma lönevillkor ska gälla inom handikappomsorgen som inom äldreomsorgen.
– Men vi nådde inte ända fram, säger Håkan Nilsson som tillägger att någon individgaranti inte finns då de lokala lönerundorna nu stundar. De lokala förhandlingarna har pågått i en månad, i många kommuner är man inte färdiga med lokala avtal, det gäller exempelvis Umeå och Luleå.
Högre lägstalön
Vad som gäller i det nya lokala avtalet är även att ingångslönerna har höjts. Nya lägstalöner är parterna även överens om. Den nya lönen kommer att utbetalas i september och i oktober utbetalas den retroaktiva delen från den 1 maj.
Kommer då det nya avtalet att innebära att fler söker sig till undersköterskeutbildningar?
– Avtalet är ett steg på vägen för att göra yrket mer attraktivt. Mer behöver dock ske, pensionsavgångarna är stora och antalet utbildningsplatser på gymnasiet måste utökas för att täcka vakansbehovet, säger Håkan Nilsson.
Från Kommunals horisont ser man gärna att kommunen skulle ge garantier att påbörjar man en undersköterskeutbildning och har godkända betyg så ska man vara garanterad jobb inom kommunen.
– Vi har för många vikarier inom omsorgen, dock är det positivt att utvecklingen går mot fler fasta jobb, säger Håkan Nilsson.
Givetvis finns det irritation bland de som arbetar inom handikappomsorgen