Det fanns ett omfattande förslag i våras om nerdragningar. Men endast åtgärderna kring Kanalgatan blev kvar, när nämnden på måndagen fattade beslutet om kommande vinter: Dels plogas bara en körbana i varje riktning och dels inför man lokal lagring av snö på två parkeringsplatser.
Varför valdes just Kanalgatan?
– Den ansågs lämpligast att ta eftersom den ändå ska bli smalare om några år. Man kan se det som ett test, hur det ska fungera med bara en körbana.
Men då finns det tid att planera om trafiken, och medborgarna hinner förbereda sig och välja andra färdstråk.
– Jo, det är sant. Vi kommer såklart att planera så att trafiken minskar i stan inför ombyggnaden. Det är tal om att bilar och bussar ska angöra nya resecentrum via tunnel från Norra Järnvägsgatan. Det är också tal om att nya parkeringshuset intill järnvägen ska ha utfart mot Norra Järnvägsgatan. Så visst, då kommer flödena att vara mera kontrollerade.
Piteå använde snö
Men åter till snöröjningen. Ola Burström säger att det inte är första gången snö används för att testa om man kan smalna av vägar.
– Det gjordes i Piteå också, när det skulle utredas om Sundsgatan kunde smalnas av, deras förra genomfartsgata. Då använde man snön och gjorde testet en vinter. Det visade sig för övrigt gå bra, och gatan byggdes om.
– En fördel Piteå hade var att de redan hade en annan genomfartsled att hänvisa trafiken till. Här i Skellefteå är vi mera låsta, då övriga gator söder om järnvägen inte är några bra alternativ för att få mer trafik.
Norrans artikel i går om snöröjningsbeslutet har i nuläget 92 kommentarer, de flesta kritiska.
Läs mer: Här är den artikeln.
Att det alltid blir mycket synpunkter kring tekniska nämndens beslut vet Ola Burström.
Efter beslutet om färre kommunala julgranar beskylldes ni för att vara populistiska. Att ni valde ämnen som ni vet leder till ramaskri för att på så vis tvinga loss pengar.
– Jo, jag har hört det. Men det är inte sant. Jag vägrar ta populistiska beslut, säger Ola Burström bestämt.
Han påpekar att tekniska nämnden både brukar använda osthyvel och yxa.
– Men när vi använder osthyveln är det ingen som reagerar. Inte förrän just deras gata eller väg är dåligt underhållen. I slutänden får man räkna med att medborgare påverkas då vi gör nerdragningar oavsett vilken metod vi använder.
Han tillägger att samtidigt som ett beslut om julgranar togs drog man också ner framtida underhåll med fyra miljoner.
– Det var hur mycket kommentarer som helst kring julgranarna men ingen om underhåll av gator och vägar. Ändå är julgranarna inget vi har skyldighet att ordna, det var också ett skäl till att vi ville använda yxan just där.
Bryter mot regel om ekonomin
Ola Burström understryker att tekniska nämnden, genom att ta ett "försiktigt" beslut om snöröjningen som bara sparar en miljon, bryter mot kommunens styrprinciper.
– Vi ska egentligen sträva efter en budget i balans. Nu vet vi att 2016 kommer att ge ett underskott, men vi beslutar ändå inte om värre åtstramningar.
– När det gäller 2017 så kommer vi mest troligt också att ha ett underskott, även med den beslutade nerdragningen. Vi kan enbart klara budgeten om det kommer en fantastisk vinter med få snösvängar och lite halka.
Politisk oenighet
Vid mötet i tekniska nämnden ville tre partier avslå förslaget om att försämra snöröjningen på Kanalgatan. De var Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.
- Jag tycker det är en dum markering. Man sparar inget, för det måste ju ändå skottas rejält där bussarna ska stå samt i varje gatukorsning. Sedan är det inte så mycket kvar som inte skulle plogas, säger Thomas Lundström, Liberalerna.
- Att det är viktigt att ha väl skottat vid övergångsställen är en viktig fråga, säger han.
Hur vill då du göra för att snöröjningen ska hålla budget?
– I första hand vill jag understryka att vi måste få mer pengar från fullmäktige. Det är där den här frågan ska drivas.
– När det gäller särskilda besparingar vill jag inte ge något förslag, säger Thomas Lundström, Liberal.
Även Anders Rutdal, Centerpartiet, röstade mot besparingen.
– Jag anser främst att beslutet kommer för snabbt och det har inte gjorts någon konsekvensbeskrivning. Om ändringen beslutats inför vintern 2017/2018 hade det varit mera rimligt.
– Däremot kan jag hålla med om att det blir intressant att se hur Kanalgatan klarar att vara enfilig, tillägger han.
Även Anders Rutdal framhåller att det viktigaste är att jobba för att få loss mer pengar till sin budget.
– Men visst måste också vi politiker i tekniska nämnden ta ansvar, säger han.
Miljöpartiet röstade för
En som röstade för att göra besparingarna är vice ordförande Rune Wästerby, Miljöpartiet.
– Det är aldrig roligt att göra besparingar, men det är vår uppgift att anpassa oss till budget, säger han.
– Av de olika förslag som kom fram i våras är det här den åtgärd som gör minst skada för allmänheten, anser han.
Han vill inte kommentera det faktum att tre ledamöter röstade nej.
– Nej, det ankommer inte på mig. Men jag kan konstatera att de inte hade några egna förslag på besparingar, säger Rune Wästerby.