Hon har anvisat en mötesplats i förväg. Därifrån lotsar hon vidare till den sociala föreningens kontor. Adressen är hemlig med tanke på kvinnor och barn som söker hjälp i det skyddade boendet.
Jourkvinna
Sara är en av dem som känner verksamheten bäst. Hon började som jourkvinna redan ett år efter starten. Kort därefter blev hon anställd och har fortfarande samma tjänst. Hon vill inte vara med på bild eller figurera med sitt efternamn för att inte riskera att röja boendet.
Hennes dröm är att verksamheten inte skulle behövas, men hennes åsikt är att utvecklingen går bakåt.
– Extremismen ökar, även i Sverige och extremister är inte intresserade av jämställdhet, tvärtom. De vill förtrycka och i det ingår mäns våld mot kvinnor.
Svårt att nyrekrytera
Hon säger också att det genom åren blivit svårare att nyrekrytera.
– Det har blivit svårare att engagera folk i ideellt arbete, rent generellt. Vi behöver mest hjälp med kort varsel och det är inte alltid lätt för ideella krafter att ställa upp på det.
Om Sara fick bestämma, skulle alla kvinnojourer ligga under kommunal- eller statlig förvaltning.
– Nu är det för stora skillnader kommuner emellan på vilken typ av hjälp behövande får, till exempel våldsutsatta kvinnor, menar hon.
Fler söker
En annan förändring är att fler kvinnor, som inte är våldsutsatta, söker plats i föreningens skyddade boende. Enligt Sara kan det, till viss del, kopplas till bostadsbristen.
– Vi tar bara emot våldsutsatta kvinnor och därför tar det mer och mer tid för oss att avgöra om en kvinna lever under hot eller bara är i behov av ett boende.
Utbildning i höst
I dag har Guldstadens kvinnojour ett 20-tal ideella jourkvinnor och i höst ska fler utbildas. Trots alla utmaningar så brinner Sara för dess verksamhet. Hon ser även framåt och långsiktigt.
– Nytt för i år är att även män kan delta i våra utbildningar för ambassadörer om våld-i-nära-relationer. På det sättet kan de stå upp och sätta stopp för mäns våld mot kvinnor. Jag tror på det för de kan göra skillnad och vi behöver fler ambassadörer, säger hon med eftertryck.
Extremismen ökar och extremister är inte intresserade av jämställdhet, tvärtom. De vill förtrycka och i det ingår mäns våld mot kvinnor.