Det handlar om Grunnan 1 strax intill E4 söder om Skellefteälven. Tomten där det tidigare var tal om två höghus, men detaljplanen upphävdes till slut av mark- och miljööverdomstolen.
När exploatören återkom och ville bygga endast ett hus blev det inte bättre. Huset föreslås bli desto högre, och besvikelsen och motståndet ser ut att bli lika stort denna gång.
70 personer klagade
Förslaget till detaljplan var utställt under sommaren. Det kom 13 yttranden som totalt hade samlat 70 namn.
De klagande bor på Tubölegatan, Färjegatan och Amerikavägen, det vill säga områden som skulle bli skuggade av det höga huset under eftermiddagarna.
På dessa gator måste man också dela på utrymmet med all trafik som i framtiden ska gå till och från det nya huset, som väntas ha cirka 100 lägenheter.
Kritiken handlar om husets höjd, 22 våningar, som är en extrem avvikelse mot omkringliggande bebyggelse på 1-2 våningar.
Tomten anses få för stor exploateringsgrad. ”En villatomt på 1 700 kvm exploateras på ett sätt som det var Manhattan” står det i den skrivelse som hade samlat flest namn.
"Olämpligt ställe"
Grannarna anser att platsen är olämplig för höghus på grund av att marken är en instabil älvsnipa, den ligger inom strandskyddsområde och att området har mycket hög bullernivå på grund av E4.
De kräver att det ska göras en fullständig miljökonsekvensutredning, vilket kommunen annars hade tänkt skippa.
En person skriver att hans hus har fått sättningar och sprickor i grunden vid tidigare byggprojekt i området, exempelvis när radhusen på Tubölegtan byggdes.
”Huset vibrerar bara det passerar en traktor. Hur detta projekt skulle påverka befintlig bebyggelse vågar vi knappt tänka på” skriver han.
Blev bestörta
Norran träffade tre av personerna som lämnat protester, Michael Karlsson, Ola Holmgren och Erik Hedström.
De säger att de inte blev förvånade när exploatören återkom med en ny plan.
– Men man blev chockad över höjden på huset, säger Michael och Erik håller med.
– Vi vill inte vara bakåtsträvare och stoppa stans utveckling, men det här är en helt orimlig exploatering, säger de.
Ola plockar lite i legobygget på bordet. Men det handlar inte om en lek, utan är en skalenlig illustration över höghusets höjd i förhållande till kringliggande hus.
– Det här projektet har lämnat den humana skalan, säger han.
Trafiken oroar mest
De tre grannarna säger att den utökade trafiken i kvarteret kan bli det största problemet.
– Våra gator har redan omfattande gång- och cykeltrafik. Folk från hela Anderstorp kommer den här vägen när de ska till/från stan, många är från Anderstorpsgymnasiet, säger Erik.
– En ny detaljplan kan inte beslutas förrän man utrett hur det blir med alla trafik i området, samt gångtunneln under E4 och den tänkta busshållplatsen på E4, säger Ola.
Insynen är ett annat orosmoment.
– Vi blir som akvariefiskar, säger Ola Holmgren.
Passiv stadsplanering
De tre säger att de kan förstå att exploatören av ekonomiska skäl vill få ut så mycket byggnadsyta som möjligt. Istället kritiserar de kommunens planarbete som anses gå för mycket på exploatörers önskemål och för lite på aktiva val.
– Stadsplanering borde innebära att planera först och då ta hänsyn till befintlig miljö samt tänka långsiktigt. Sedan släpper man fram byggande på de bästa ställena. Nu är det lite ad hoc över var de stora husen hamnar, säger Ola.
Det har talats om att höghuset ska bli ett landmärke för stan som gör att Skellefteå sticker ut.
- Men det argumentet håller inte, E4 ska ju flyttas ur stan, påpekar Michael Karlsson.
Så säger kommunen.
Vad säger då kommunen om nuläget? Planarkitekt Enar Nordvik lovar att trafiklösningarna ska ses över en vända till.
Det ska också inväntas tydligare skisser på hur huset skulle se ut.
- Det blir ju en våldsam pjäs och då har byggherren också stort ansvar för det intryck det gör.
Enar Nordvik lovar också en tydligare skuggstudie.
När det gäller geoteknisk undersökning så säger han att den som gjorts duger för tillfället.
- En mer detaljerad undersökning måste dock göras innan det kan ges bygglov. De kommer inte att få bygga förrän det kan visas att huset ska bli helt stabilt.
Han säger att det främst blir byggherrarnas eget problem när det byggs på mark nära älven eftersom de måste kosta på en dyrare grundläggning. En parallell till det är byggnationerna på kvarteret Gösen som också är under diskussion just nu.