Det har blommat upp kritik kring förslaget till ny länstransportplan.
Den innehåller förvisso både Norrbotniabana och satsningar på E4. Men det finns ändå kritik mot hur fördelningen sker mellan Umeå och Skellefteå. Dels om summorna som avsätts, dels när i tiden projekten ska göras.
Samhällsbyggnad har granskat hur utfallet varit från den gamla planen, som sträckte sig 2014-2025.
Rapporten diskuterades av tekniska nämnden vid senaste mötet.
Lades långt fram i tiden
Bland namngivna objekt gick 18 procent av de 575 miljonerna till Skellefteå, men det mesta låg långt fram i tiden och är inte gjort. Umeå fick 35 procent av pengarna och mycket låg tidigt och har större chans att bli av.
Den här kritiken har framförts tidigare och då har både Region Västerbotten och trafikverket hävdat att Skellefteå har fått mer pengar än Umeå. Men i rapporten sågas det argumentet. Det har gjorts en lista över vad Skellefteå fått och det ska ha varit betydligt mindre än påstått.
"Det sätts upp för många projekt på Skellefteå, bland annat sådana som hör till Norsjö och Storuman. Samtidigt sätts det upp för få projekt på Umeå, bland annat sådana som gäller vägar från Umeå till inlandet. Inte ens Norrbotniabanan Umeå-Dåva på 80 miljoner är uppsatt på Umeå", är slutsatsen.
"Hittills har bara projekt för 93 miljoner byggts inom Skellefteå kommun, av de pengar som ingick i förra transportplanen", står det.
"Borde få 28 procent"
Det konstateras att Skellefteå kommun har 28 procent av hela länets befolkning. Därför bör minst den andelen av vägpengarna gå till kommunen. Fast helst ännu mer, eftersom Umeå har fått så god utdelning tidigare (Botniabanan, Umeå resecentrum, nya dragningar av E4 och E12) och därför anses ha bättre kommunikationer än övriga länet.
" I Skellefteå är befolkningen fördelad på en större yta och därför är behovet av infrastruktur egentligen större", sägs det i rapporten.
Skickar ingen protest
– Vi är väldigt upprörda i tekniska nämnden över detta, säger ordförande Ola Burström.
Men politikerna vill ändå inte skicka någon slags formell protest. Varken till Region Västerbotten, som bestämmer över fördelningen i länstransportplanen, eller till trafikverket.
– Vi ska föra detta som en allmän debatt istället, säger Ola Burström.
Bakgrund: Här berättade vi om den nya transportplanen, som ännu bara är ett förslag.