Det kom den utredning fram till som nu har gjorts.
Uppdraget kom från budgetberedningen. Nämnden för support och lokaler och fritidsnämnden skulle tillsammans se över möjligheterna att låta en privat entreprenör uppföra, äga och sköta driften av det nya badhus som är på förslag att byggas i Skelleftehamn.
Den enkla rapport som nu presenterats är på 2,5 sida, och ger ett nedslående resultat för den som trodde på privata initiativ.
Får högre ränta
Det anses inte bli ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att samverka med ett privat företag.
Orsaken är att det privata företaget måste låna till en ränta som är högre än kommunen själv kan få samt att de privata också kräver en avkastning som bedöms vara sju procent.
Visserligen anses privata aktörer både kunna förvalta och sköta drift till lägre kostnader än kommunen själv. Men nackdelarna med kapitalkostnaden anses överväga för att någon skulle vilja bygga ett badhus i Skelleftehamn.
Det föreslås att kommunen ska bygga badhuset själv, och även sköta driften. Däremot kan man samarbeta med föreningslivet, Skelleftesim nämns som möjlig partner.
Kontrakt över många år
Den typ av privat ägande som utretts förkortas OPS, Offentlig privat samverkan. Den innebär att kommunen skriver ett mycket långt kontrakt, normalt 20-30 år, med en partner.
Partnern tar sedan ett helhetsansvar för projektering, finansiering, byggande, drift och underhåll. När verksamheten är igång börjar kommunen betala för den service man har beställt.
Syftet med arrangemanget sägs vara att varje part gör det den är bäst på.
Provas i Sollefteå
Metoden sägs bli allt vanligare för just badanläggningar men är fortfarande ovanlig i Norrland. Ett fall finns i Sollefteå kommun, och de ska ha rapporterat både fördelar och nackdelar.
En nackdel var att upphandlingen måste ske med sekretess vilket var svårt när många inom kommunen samtidigt skulle ha insyn i vad som hände. Sekretessen var också ett problem ur demokratisynpunkt.
Fördelarna från Sollefteå var att kommunen kunde ha bättre kontroll på kostnaderna.
Inga reservationer
– Där det har gjorts privata badhus har de ingått i större byggen, som även har handel, säger Tomas Teglund (S), ordförande i nämnden för support och lokaler. Där är baden bara en av många aktiviteter.
Han säger att ingen av politikerna i nämnden gjorde några reservationer mot resultatet. Rapporten går nu vidare till budgetberedningen.