Kåren söker tillökning

När olyckan är framme är det många gånger de som är först på plats. Nu skriker de efter personer som vill göra en samhällsinsats. ”Det har blivit svårare och svårare att rekrytera deltidsbrandmän”, säger Mattias Hagelin, räddningstjänsten.

Samhälle och välfärd2014-09-24 09:00

Röken väller ut genom de krossade fönsterrutorna på Rävastugan i Ursviken. Men som tur är det bara en övning. När det gäller personalförsörjningen till räddningstjänstens deltidskår är däremot läget skarpt.

Mattias Hagelin är den som samordnar och är ansvarig för deltidskårerna runt om i Skellefteå kommun.

– Det kan få allvarliga konsekvenser om vi inte lyckas rekrytera deltidsbrandmän. Utan våra nio deltidskårer skulle det ta väldigt lång tid innan hjälp kommer vid en olycka i utkanten av kommunen. Just nu är vi på en lägstanivå när det gäller bemanningen i kårerna. Vi måste jobba hårdare för att rekrytera. Vi finns till för våra medborgares säkerhet, säger Mattias Hagelin

Räddningstjänstens deltidskår finns utplacerade på nio ställen i kommunen. Dygnet runt, årets alla dagar, ska det alltid finnas 45 personer som är i beredskap för att kunna rycka ut vid ett larm. Förutom att vara först på plats är kårens huvuduppgift att rädda eller begränsa skador på människor, egendom och miljö.

Många i kåren är på väg att gå i pension och de närmaste åren kommer det att finnas ett rekryteringsbehov på mellan 20 och 30 nya deltidsbrandmän. En av dessa är Tommy Boström, 63 år, som varit med länge.

– Vår uppgift är att hjälpa människor i nöd. Det är därför jag har hållit på med det här i 41 år. Det har varit bra och meningsfulla år. Att tjänstgöra i deltidskåren är ett sätt att leva och en del av mig kommer att försvinna när jag slutar, säger Tommy och hoppas att någon annan är redo att ta över.

Ett av de största problemen med rekryteringen är att de som kan komma på tal måste kunna inställa sig snabbt och ha en arbetsgivare som samtycker.

– Vi söker män och kvinnor som vill göra en insats. Det är inte lätt, men vi kommer att lösa det här, säger Mattias Hagelin.

Läs mer: ” Vill du hjälpa människor på din ort att känna sig trygga i sin vardag” 

Se filmen: ”Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!