Frågor om järnsand handläggs annars i bygg- och miljönämnden. Den är lokal tillsynsmyndighet enligt regler i Miljöbalken.
Men de borgerliga partierna försöker nu lyfta frågan ur nämnden och låta den avgöras på högre nivå.
– Det är inte vanligt att göra så, håller Johan Söderberg med om, moderat t f oppositionsråd.
– I grunden har nämnderna sitt revir där de har självbestämmande. Men vi tyckte ändå att det finns skäl att agera.
Godkände riktlinjerna
Sedan ett år har bygg- och miljönämnden riktlinjer för hur ny järnsand får användas. När den beslutades hade inte de borgerliga ledamöterna något att invända.
– Nej, vi tyckte det var bra att det kom riktlinjer så att järnsand kunde användas, säger Håkan Lindh som är Liberalernas ledamot i nämnden och vice ordförande.
– Sedan riktlinjerna kom har det varit ett tiotal ärenden när vi tillåtit järnsand och nämnden har då varit enig. Endast en gång blev det förbud, det var på en gårdsinfart på Älvsbacka. I det fallet röstade vi borgerliga för användning.
Så i princip rullar alltså besluten på, och i de flesta fall godkänns materialet.
"Bra" tycker vice ordförande
När Moderaterna, Centerparitet, Liberalerna och Kristdemokraterna lyfte frågan pratade de först med sina ledamöter i nämnden, så de inte skulle känna sig trampade på tårna.
– Det är bra att frågan lyfts över vår nämnd, tycker Håkan Lindh. Även om det fungerar rätt bra med tillstånden nu så finns det för många restriktioner. Jag tror att de avskräcker folk från att använda järnsand.
Frågan om järnsand är mycket komplex. Hur ska ledamöter som inte är insatta kunna fatta ett beslut?
– De får helt enkelt lov att läsa in sig på ämnet, säger Håkan Lindh.
Bestämde inget
Hur gick det då i kommunstyrelsen? Frågan kom upp sent på dagordningen vid förra veckans möte, och den sköts upp till ett kommande möte. Så än är det oklart om det blir några ställningstaganden.
Det är kommunstyrelsen som bestämmer om frågan ska lyftas till kommunfullmäktige.
De borgerliga partierna är ute efter att järnsand ska bedömas som en biprodukt från Rönnskär, och inte som avfall.
– Det finns två myndigheter som gett olika svar. Mark- och miljödomstolen säger biprodukt och länsstyrelsen säger avfall.
– Så det vi önskar är att man bestämmer sig för att lyssna på Mark- och miljödomstolen, säger Johan Söderberg.
Anledningen till att politikerna vill ha mer fart i användningen av järnsand är att man värnar om produktionen och jobben på Rönnskär.
Så säger ordföranden
"Det är ett märkligt förslag". Det säger Evelina Fahlesson (S), ordförande i bygg - och miljönämnden, om de borgerliga partiernas utspel.
Evelina Fahlesson säger att varken kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige kan ta över en fråga som en nämnd äger. I synnerhet inte denna, då den faller under nämndens myndighetsansvar.
– Länsstyrelsen är vår tillsynsmyndighet. Eftersom den har fastställt att järnsanden är avfall är det inget vi kan ändra på.
Hon tror inte att kommunstyrelsen går vidare med frågan.
– De har nog god koll på vilka frågor som kan lyftas och vilka som nämnderna äger.
Nya ärenden hela tiden
Finns då något hopp för den som vill att järnsand ska användas i större utsträckning?
– Det är ärenden på gång hela tiden i länsstyrelser och Mark- och miljödomstolen som kanske kan påverka praxis, säger Evelina Fahlesson.
Exempel hon nämner är frågan om järnsand får användas i Kankbergsgruvan. Ett annat är om järnsand kan användas vid byggnationerna intill Fabriken på Hedensbyn.