Som de flesta säkert vet har Skellefteå i dag intag av älvsvatten utanför Nordanå, som sedan processas till att bli drickvattnen i Abborrverket.
En svaghet har varit det centrala läget, och när utbrottet av cryptosporidium var i staden för sex år sedan var det mycket prat om råvattnet från älven, och om det möjligen var förorenat (vilket aldrig gick att belägga).
Flyttar uppströms
Nu flyttas alltså intagen betydligt längre uppströms.
Ett ställe där råvatten ska tas är i dammen vid Selsforsens kraftstation, två mil väster om staden.
Om några år ska 70 liter vatten per sekund pumpas upp här, och istället för att skapa el i kraftverket omvandlas till dricksvatten.
Här syns varken människor eller hus. Närmaste bebyggelse är 400 meter bort.
Varningssystem
Förmodligen finns det färre risker för föroreningar här, jämfört med mitt i stan.
För att ytterligare säkra kvalitén ska älven vara i vattenskyddsområde. Det blir restriktioner för vad man får göra intill älven, så det inte ska skapas föroreningar.
- Däremot blir det fortsatt tillåtet att köra motorbåt och bada. Vi planerar att installera ett varningssystem. Skulle det finnas föroreningar i älven kan vi stänga av pumpstationen. Den kan vara avstängd flera dagar utan att det påverkar mängden vatten i åsen, säger Anna Andersson.
Till fast berg
Nu byggs alltså pumpstationen. Arbetena började i mars med sprängning och anläggning av en väg.
För några veckor sedan slogs spont av järn ner i en stor fyrkant, som ska stabilisera sidorna inför gjutandet.
Där innanför har det sedan grävts bort jord och sten. Efter sju meter kom man till fast berg.
- Det var tidigare än de geotekniska undersökningarna kommit fram till. Det innebär att hela konstruktionen kan ligga på fast berg, säger Ola Backman, arbetsledare på NCC.
På botten har det lagts två meter bergkross, och armeringsjärnen har monterats. Nu är det dags för det första lagret betong. Det ska bli 50 centimeter tjockt och kallas tätkaka. Den ska ge tyngd och stabilitet när man sedan gjuter grunden ovanpå.
Betongen kommer
Klockan är 13.30 och under eftermiddagen ska 14 lass betong (90 kubikmeter) pumpas ner i hålet.
De tre byggnadsarbetare som gör stationen får nu en svettig eftermiddag. En håller i röret och sprider ut betongen. Två går omkring med en slags maskin som vibrerar i materialet. Då skakar man bort eventuella luftfickor och ansamlingar av sten.
Händer senare
När grunden blivit klar ska man göra den så kallade pumpsumpen. Det är en behållare där älvsvattnet ska göra en liten paus innan det pumpas vidare upp till sandåsen. Den blir 36 kvadratmeter bred och fyra meter djup.
Behållaren blir under jord, men en liten stuga kommer att vara ovan jord. Den ska se ut som en gammaldags lada.
Pumpstationen ska övervakas från vattenverket, men besökas personligen någon gång per vecka. Ansvarig personal går då in och kan exempelvis rensa ett galler.
Läsa mer? Här besökte vi bygget av vattenverket.
Ännu mer: Här grävdes det genom stan.