"Handlar inte om organiserad brottslighet"

"Nej, inget tyder på att tiggeriet handlar om organiserad brottslighet. Människorna som tigger är fattiga och otroligt utsatta i sina hemländer."

Michael Anefur, den förra regeringens hemlöshetssamordnare.

Michael Anefur, den förra regeringens hemlöshetssamordnare.

Foto: Michael Anefur, den förra regeringens hemlöshetssamordnare.

Samhälle och välfärd2014-11-05 07:10

Michael Anefur, den förra regeringens hemlöshetssamordnare, slår hål på myter om kriminella ligor.

– Vi har inga belägg för att så är fallet. De här människorna försöker överleva när de sviks av sina hemländer.

Enligt rapporter som Michael Anefur fått från frivilligorganisationer, polis och socialtjänst så är det inte ligor som ligger bakom tiggeriet. Däremot kan tiggeriet vara samordnat så att det är grupper som reser tillsammans till Sverige.

– Och dessa grupper söker sig allt oftare även till mindre städer i Sverige, konkurrensen är hårdare i storstäderna.

Antalet EU-medborgare som tigger i Sverige ökar hela tiden. Det rör sig främst om romer från Rumänien och Bulgarien. Mellan 1 000 och 2 000 personer beräknas tigga i Sverige dagligen.

– Och inga tecken finns på att antalet skulle minska. Vi kommer att få leva med EU-medborgare som tigger i många år framöver, säger Michael Anefur.

De rapporter han känner till handlar om att de tiggare som finns här ofta kommer från vidriga förhållanden. De bor ofta på soptippar och har ingen tillgång till socialtjänst.

En tiggare beräknas dagligen få in mellan 70 och 100 kronor i genomsnitt genom sitt tiggeri.

– Och ofta skickar de hem två tredjedelar av det de tigger ihop till sina familjer i hemlandet. De lever otroligt snålt här i Sverige och de får dessbättre ofta hjälp med mat och kläder av ideella krafter när de är här.

Ger då Michael Anefur själv pengar till tiggarna?

– Ja, absolut, även om jag är medveten om att det inte är någon långsiktig lösning.

undefined
Michael Anefur, den förra regeringens hemlöshetssamordnare.
undefined
Lagligt att tigga. Den tidigare riksdagsledamoten Michael Anefur, Kristdemokrat, har utrett tiggarnas situation i Sverige.

Inte olagligt.

Tiggeri är lagligt i Sverige, så ser det inte ut i en rad andra länder. Det enda som är olagligt är om en tiggare uppför sig så påstridigt att det kan räknas som ofredande eller att polisen får en misstanke om människohandel, att tiggeriet är påtvingat. De flesta tiggare i Sverige är fattiga personer från Östeuropa. EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i Sverige i tre månader utan försörjning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!