Halkbekämpningen kostbar för kommunen

Kostnaderna för vinterväghållningen fortsätter att vara ett hett ämne i tekniska nämnden i Skellefteå. Senaste prognosen visar på ett underskott på åtta miljoner kronor.

Drar kostnader. Åter igen har vinterväghållningen spräckt budgeten. Frågan är nu om underskottet åter igen ska skrivas av.

Drar kostnader. Åter igen har vinterväghållningen spräckt budgeten. Frågan är nu om underskottet åter igen ska skrivas av.

Foto: Drar kostnader. Åter igen har vinterväghållningen spräckt budgeten. Frågan är nu om underskottet åter igen ska skrivas av.

Samhälle och välfärd2017-06-22 15:00

Vintrarna har förändrats. Snösvängen tvingas inte så ofta gå på högvarv vintertid i Skellefteregionen. Det innebär dock inte att kostnaderna minskar.

Halkbekämpningen är istället dyrbar och sedan 2012 har anslagen till vinterväghållningen legat still på 24 miljoner kronor. Tekniska nämnden konstaterar att årliga underskott uppstår.

– I den nya budgeten får vi utökade anslag till 30 miljoner kronor. Nu hoppas vi givetvis att de åtta miljoner vi har som ryggsäck ska avskrivas, säger Ola Burström, nämndsordförande.

När ekonomin stod i fokus vid tekniska nämndens möte på tisdagen konstaterades det att ekonomin, förutom vinterväghållningen, ser stabil ut. För avfallssidan noteras underskott, som dock inte inger så stor oro. När det gäller va-avgiften går det inte att utesluta höjda taxor i framtiden.

Reviderat regelverk

– Men det är inte aktuellt i dagsläget. Och vi har fonderat 70 miljoner kronor för den nya vattentäkten vilket känns tryggt, säger Ola Burström.

Ett annat ämne som togs upp vid nämndsmötet och som länge varit ett trätoämne är reglerna för vägbelysning utanför detaljplanelagt område. Nu har politikerna beslutat att revidering ska ske av regelverket.

Avsteg

– De bestämmelser vi följer är från 1970-talet. Mycket har hänt sedan dess, beslutet nu är att vi i nämnden ska få större frihet och ta lokala hänsyn.

Fram tills nu har det gällt att sträckor på 200 meter inte ska behöva ha belysning om ingen bor efter vägsträckan. Nu ska regelverket inte vara lika strikt. Avsteg ska få ske, inte minst med hänsyn till trafiksäkerheten.

– Det ska också bli möjligt att vi i nämnden fattar beslut om att komplettera befintlig belysning, säger Ola Burström.

undefined
Drar kostnader. Åter igen har vinterväghållningen spräckt budgeten. Frågan är nu om underskottet åter igen ska skrivas av.

Ja till parkbänkar

Vid nämndssammanträdet behandlades också en rad medborgarförslag. Ett förslag som får klartecken är att parkbänkar ska ställas ut i Kåge på Nygatan, mitt emot Hedvigsgården. Det handlar om två bänkar vid gång- och cykelvägen. Ett annat förslag som var inlämnat handlar om att trappan på Nordanåområdet borde vara uppvärmd. Svaret från nämnden är att vägsystemet nu ses över och det för närvarande inte finns några planer på att värma upp trappan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!