Bakgrunden är att det finns en ansökan om att projektet som heter 100% ren hårdträning ska kunna fortsätta. Projekttiden blir i så fall tre år, till utgången av 2020. Huvudman är Västerbottens idrottsförbund och samarbetsparter blir Skellefteå och Umeå kommuner samt Västerbottens läns landsting.
Det handlar om en samverkansmodell för antidopningarbete som tidigare pågått men finansieringen, via Västerbottens idrottsförbund och Folkhälsomyndigheten, upphörde vid årsskiftet.
Fritidsnämnden vid Skellefteå kommun har beslutat att gå in med 50 000 kronor per år under projekttiden, förutsatt att övriga parter också bifaller projektansökan, som kommer från Västerbottens idrottsförbund. För Skellefteå kommun blir Fris huvudansvarig.
– Vi har ju ansvar för ANDT-undersökningen där dopningarbetet ingår och det känns naturligt att vi tar det här, säger Mattias Käller.
Han välkomnar en fortsatt satsning mot dopning och tillägger:
– Det vi kan se i ANDT-undersökningarna, över tid, är att det rör sig om 1,5 till 2 procent gymnasieelever i årskurs 2 som säger att de dopat sig, främst killar. Hur det ser ut efter gymnasiet vet vi inte men man kan anta att det inte är lägre i alla fall.
Rent praktiskt så handlar det om att driva olika typer av aktiviteter för att informera om och förebygga dopning.
– För vår del kan det vara att föreläsa på skolor och hålla våra aktörer kring unga i samhället uppdaterade om dopning och dess skadeverkningar samt att värna om dopningsfria miljöer, säger Mattias Käller.
Han säger också att merparten av alla gym i Skellefteå kommun medverkat i projektet och att det känns värdefullt.
– Det jag också kan säga är att det inte är ovanligt att närstående drabbas när någon dopar sig.
Vi har ju ansvar för ANDT-undersökningen där dopningarbetet ingår och det känns naturligt att vi tar det här.